BMW med 343 hesters merkverdighet

BMW var det første merket som vant det historiske billøpet Mille Miglia for veteranbiler - i 2004 - etter å ha vunnet det originale løpet i 1940. Den 10. mai i år viste de denne konseptbilen i anledning åpningen, i Brescia, av den 24. utgaven av det tradisjonsrike italienske racet.

BMW med 343 hesters merkverdighet

  1. Store bilder!
Den seirende BMW 328 fra 1940 Vis mer


Bilen er laget til ære for den berømte raceren BMW 328, som altså gikk av med seieren i Italia i 1940. Denne modellen hadde forøvrig en imponerende rekke med seiere mellom 1936 og 1940 og vant fortsatt en del løp etter krigen. BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006, som er bilens fulle navn, er en sammensmeltning av historie og modernitet; det tekniske grunnlaget bygger på Z4 M-Coupé mens formgivningen er sterkt inspirert av den stolte forfaren 328.

Fabelaktig rask

Billøpet Mille Miglia er en av de store klassikerne innen bilsporten, og den originale versjonen ble arrangert mellom 1927 og 1957. Som navnet indikerer er distansen 1.000 miles eller cirka 1.600 kilometer. Løpet ble vekket til live igjen i 1977, men denne gangen som et veteranbilløp for klassiske biler - biler som hadde deltatt i den originale utgaven. I år stilte således hele 22 BMWer til start. Seieren i 1940 var temmelig spektakulær: BMWen vant overlegent med den nokså utrolige gjennomsnittshastigheten 166,7 kilometer i timen, noe ingen har greid hverken før eller siden, heller ikke da en 328 igjen vant løpet i 2004.


Moderne sportsbil

BMW ønsket altså å markere seg i anledning årets Mille Miglia ved å vise hvordan fortiden er med å inspirere den moderne utviklingen av sportsbiler fra produsenten. Bak årets konsept ligger også tanker om fremtidige motorsportaktiviteter. Bilen har en noe modifisert drivlinje og chassis fra den nye BMW Z4 M Coupe, noe som skal garantere både ytelser og kjøreegenskaper.


Motoren er altså en rekkesekser som yter 343 hestekrefter. I forhold til Z4 er imidlertid bilen 23 centimeter lengre og fire centimeter lavere. Kraftige hjul med dimensjonene 245/40-20 bidrar til å gi den en mektig profil. Stilen er retro-preget, men materialer og produksjonsprosess er toppmoderne. De spesielle frontlyktene er basert på LED-teknologi (dioder), og istedet for dører heves taket for å gi adgang til kupéen. Dette gir karrosseriet svært høy vridningsstivhet.

I skrivende stund eksisterer denne bilen kun som konsept, så det tjener ingen hensikt å løpe til BMW-forhandleren for å skaffe seg en.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer BMW-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder