<b>SMART:</b> Nå skal rattet snart kunne sjekke om du har helse til å kunne kjøre bil.
SMART: Nå skal rattet snart kunne sjekke om du har helse til å kunne kjøre bil.Vis mer

BMW, din nye fastlege

Snart kan en kjøretur gi deg helseattest.

Den mest logiske knappen å ha på rattet er tuta. Den har vært der siden Oliver Lucas plantet den der på begynnelsen av 1900-tallet. Men mye har skjedd siden den gang.

Et ratt på en F1-bil er som den rene datamaskinen å regne, men det stopper ikke på banekjøringen. Nå skal rattet snart kunne sjekke om du har helse til å kunne kjøre bil, ifølge BMW.

3D-visning i frontruta

Merker stress og sykdom

Den tyske bilprodusenten jobber i disse dager sammen med det universitetet i München om et ratt som kan foreta en rask helsesjekk. Det finnes som kjent allerede systemer som sjekker stressnivået, søvnproblemer og andre grunner til uoppmerksomhet. Det nye systemet skal via to sensorer på rattet sjekke status på føreren gjennom hendene.

Dette er de beste bilstolene

Aktive tiltak

Systemet er allerede testet på en rekke eldre mennesker, og ser ut til å fungere som tenkt.

– Vår visjon er å få bilen til å registrere når føreren ikke lenger føler seg vel, forteller Professor Lueth, fra universitetet.

Systemet skal deretter reagere ved å blokkere telefonen, skru ned radioen, eller foreta andre kommandoer som skal påvirke i riktig retning. Dersom det oppstår enda mer alvorlige problemer, så kan systemet aktivere varselblinkerne, redusere hastigheten, eller til og med foreta en nødbremsing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antagelig vil det også kunne foreta en nødmelding, dersom situasjonen skulle tilsi det.

SE OGSÅ boksen som vekker deg når du mest trenger det

Tiltenkt de eldre

Dersom det er behov for ytterligere informasjon, så kan systemet tilkobles ytterligere måleinstrumenter, som for eksempel en blodtrykksmåler eller lignende. Systemet er ikke bare preventivt for antatt friske sjåfører. Dette kan kanskje være med å strekke grensen i forhold til når personer med en sykdom blir fratatt førerkortet i tillegg.

Hele undersøkelsen er en del av et større program kalt Fit4Age, og sorterer inn under en gruppe som jobber med prosjektet ”Assistance Systems for an Aging Society”.

BMW er i denne sammenhengen en partner som stiller biler og annet utstyr til disposisjon.

Strengt tatt vil det fortsatt være greit å ta en tur til den vanlige fastlegen i ny og ne.