Blodbad på veiene

Ikke fortell oss at du ikke en gang, kanskje etter en deilig biltur en solvarm kveld, har lurt på hvor mange du har drept? Entomolog Bjørn Arve Sagvolden vet, for han har talt dem. Insektlikene.

Blodbad på veiene
Blodbad på veiene
- Det har akkurat styrtregnet. Normalt er det fullt av dem her, sa den hyggelige lastebileieren.
- Det har akkurat styrtregnet. Normalt er det fullt av dem her, sa den hyggelige lastebileieren. Vis mer


50 milliarder innsekter lider årlig en ublid død i møte med norske bilister. Hver av oss dreper anslagsvis over 6.000 stykker årlig. Det mener insektforsker på hobbybasis Bjørn Arve Sagvolden. Og han har empiri å underbygge påstanden med.

Tålmodig telling

De siste 12 årene har Sagvolden kjørt rundt med en insekthåv på taket. Og talt fangsten etter hver tur. - 6.000 døde per personbil er faktisk et lavt anslag, sier Sagvolden til pressebyrået Newswire. Og for å ta det med en gang; Newswire har fått penger for å skrive en artikkel om dette for Biltema, som dermed håper at de kan selge mer bilvask, lakkrens og polering.

Tunge biler verstinger

Men stemmer tallene? Med 6.000 insektdrap per Norges ca. to millioner personbiler gir det 12 milliarder døde insekter årlig. De resterende 36 milliardene, da? De tar lastebilbiler og busser seg av. Med sine store frontarealer er landets drøye 400.000 tunge kjøretøy rene slakterbenkene for våre små seksbente venner.

Flere på asfalt enn grus

Som det for øvrig finnes hele 23.000 registrerte arter av i Norge.
- Det som også er interessant, er at jeg fanger atskillig flere insekter på asfaltveier enn på grusveier, forteller Sagvolden. Han mener det kan skyldes at varm asfalt gir insektene gratis oppdrift, som dermed gjør at de kan holde seg lenger i luften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordøyelsesbesvær for lakken

Foto: O. Bakkevold, Norsk Entomologisk Forening
Foto: O. Bakkevold, Norsk Entomologisk Forening Vis mer


I følge Sagvolden er det sommerfugler, humler, veps, tordivler, trebukker og marihøner som oftest klasker i frontruten. Og bortsett fra ubehaget og griseriet, betyr det også at den sterke fordøyelsesvesken som disse insektene nå har spredd utover fronten på bilen din, er i ferd med å gjøre sitt beste for å etse hull i lakken. Mange av insektlikene viser seg også utrolig gjenstridige mot vanlige vaskemidler.

Saliva i nøden

I følge styreleder i Biltema, Magne Teigland, har det god forebyggende effekt å polere bilen med jevne mellomrom (han mener at lakken beskyttes, ikke at du dreper færre). Og polere kjenner vi jo mange som gjør. Men styrelederen legger så til at ”døde insekter bør vaskes bort med insektfjerner med en gang du parkere bilen”. Finnes det noen som faktisk gjør det? Hver gang de har vært ute og kjørt?

Foto: O. Bakkevold, Norsk Entomologisk Forening
Foto: O. Bakkevold, Norsk Entomologisk Forening Vis mer


PS! Får du et akutt problem med et digert vepselik midt i synsfeltet som ikke vindusspylervesken tar seg av, så husk dette tipset fra en gammel motorsyklist (med visir uten vindusvisker); Saliva er det suverent beste løsningsmiddelet du har med deg. Spytt på, tørk av.