Blinker med lysene: Er du en varsler?

Det er lov, men også ulovlig.

<b>BLINK-BLINK:</b> Er du en av dem som varsler motgående trafikk, så er det ikke forbudt. Det kan likevel være ulovlig av andre årsaker.  Foto: COLOURBOX.COM
BLINK-BLINK: Er du en av dem som varsler motgående trafikk, så er det ikke forbudt. Det kan likevel være ulovlig av andre årsaker. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kjører gjennom en fartskontroll, heldigvis i motsatt retning. Etter å ha passert kontrollen møter du motgående trafikk.

Er du en av dem som varsler andre bilister om fartskontrollen ved å blinke med hovedlysene? Har du egentlig lov til det?

Her er gjennomsnittsmålingene

Godt eksempel

En slik sak var oppe i rettssystemet i St. Louis, USA, for en tid tilbake. Der kom dommeren frem til at det er bilistenes fulle rett i henhold til ytringsfriheten å varsle andre om hva som venter dem.

Spørsmålstillingen kom opp etter at en betjent stoppet en eldre bilist, som fra før ikke har noen anmerkninger i førerkortet. Mannen som ble stoppet, saksøkte byen for hendelsen, og fikk til slutt fullt medhold fra dommeren. Dette er innenfor rammene av hva du har lov til i egenskap av ytringsfriheten i USA, slo dommeren fast.

Tåkelys i kombinasjon med nærlys: Ulovlig

I Norge

Hva med her i Norge?

- Jeg har ikke hørt om at det noen gang er stoppet bilister på dette grunnlaget, forteller Jan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet, til Dinside.

Men hva med lovligheten, finnes det hjemmel for å bøtelegge slik varsling?

Varsler du?

Er du blant de som varsler motgående trafikk om fartskontroll? (Avsluttet)
Av og til(39%) 1886
Aldri(35%) 1695
Ja, konsekvent(26%) 1277
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det må i så fall være med bakgrunn i at du ifølge enkelte paragrafer ikke
har lov å ta oppmerksomheten vekk fra andre førere, annet enn for å varsle om fare. En fartskontroll kan vel strengt tatt ikke anses som en fare for andre bilister, forteller Guttormsen videre.

Hva da med laser- eller radarvarslere, de har jo samme funksjon, men er likevel ulovlig?

- Disse er forbudt av andre årsaker, ettersom noen av dem er med på å forstyrre instrumentene, forteller Guttormsen, og sikter til at enkelte enheter bevisst blokkerer signalene fra noen typer fartsmålere.

Ordinære fotoboksvarslere er fullt lovlig, ettersom dette bare er passive enheter som bruker GPS og kjent posisjon som verktøy.

Vi ble stoppet for feil lysbruk, og skulle bøtelegges: Men det var politiet som måtte be om unnskyldning.

Ikke lov uten videre

Å blinke med lysene til motgående trafikk er med andre ord ikke forbudt når det kommer til varsling av kontrollen, men det kan være forbudt fordi du forstyrrer førerne. Det er altså ikke lovlig sånn helt uten videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!