Bli kvitt støt fra bilen!

Statisk elektrisitet kjenner vi alle. Følelsen av at fingeren eksploderer innenfra, varmen og nummenheten i sekundene etterpå. Faktisk kan du få støt på opptil 30.000 volt når du går ut av bilen din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når to flater gnisser mot hverandre oppstår statisk elektrisitet, og de fleste har fått erfare hvordan det føles på kroppen når elektronene begynner å røre på seg. Men trass i at økt bruk av elektronikk, plast og syntetiske materialer gjør bilene våre mer statiske, finnes det løsninger på problemene.

Jording

Det mest effektive er å jorde gummimattene. Fest en jordingslending med trykknapper til gummimatten og fest kabelen til bart metall (gods) i bilen din. Dermed fører du den statiske elektrisiteten vekk, og slipper ubehagelige overraskelser når du skal går ut av bilen.

Tøymykner som du blander opp med vann og sprayer på setene fungerer også. “My” er blant de bedre produktene for å fjerne statisk elektrisitet fra klær, i følge våre kilder. Enkelte bensinstasjoner selger dessuten antistatisk spray som du kan sette inn setene med, men du bør ligge unna Ajax sin antistatiske spray. Den fungerer svært dårlig i bilens miljø.

Jo mindre flate, jo verre

Et annet kjent triks er å stikke bilnøkkelen mot gods før du går ut av bilen, eller ta et godt tak i dørstolpen før du setter beina i bakken. Uansett kan det være greit å tenke på at jo mindre flate av kroppen som berører gods, jo værre føles støtet. Grunnen er at det er en mindre flate som blir satt til å absorbere energien.

Statisk elektrisitet er dessuten væravhengig. Derfor er det mindre sjanse for å få støt på en varm og fuktig sommerdag, enn på en kald og tørr vinterdag. Og i opplysningens navn - alle støt du kjenner er på over 3.000 volt, og dersom du ser en gnist er voltstyrken over 15.000...