Bilutstilling 1999:DinSide i Detroit

Pressedagene er over i Detroit, men vi kommer til å fortsette presentasjonen av ulike konsepter fra utstillingen. Les vår kommentar fra utstillingen.

På onsdagens pressekonferanse kunne Fordpresident Jack Nasser offentliggjøre den lille bomben; Ford har gjort en avtale med Norske Pivco, som sørger for å gi Ford aksemajoritet i det norske selskapet bak elbilen Th!nk!

Og bomben ble godt mottatt i Detroit. Du kan lese mer om saken ved å klikke her.

Smånytt
(oppdatert 15:15 onsdag 6. januar)

De siste sakene
* Saab hadde ingen andre nyheter på årets utstilling enn å introdusere den nye toliters turbomotoren i det amerikanske markedet.
* Volvo brukte Detroitutstillingen til å feire Hans Bohlin - mannen som oppfant 3-punkts sikkerhetsselen - for 40 år siden.
* Hummer skal bli mer brukervennlig (!), og introduserte både ABS og en ny elektronisk antispinnregulering til 1999-modellene.
* Jaguar skal bygge et musem i USA - som fikk en "flying start" da Ford-president Nasser overrakte en sjekk på 1,5 millioner til museet.
* Fordpresident Jack Nasser har selv "hatt gleden av" å prøvekjøre den norske elbilen Think.

Fra forrige oppdatering
* President Bill Clinton blir den første amerikanske presidenten som besøker Detroit-utstillingen. Clinton med følge kommer på fredag. Det er Forøvrig forbudt å nyte sigarer i Cobo Hall der utstillingen finner sted.
* Det foreligger overhodet ikke planer om å endre BMW's 7-serie dramatisk. Livsløpet på modellen er beregnet til 7 år i følge BMW.
* Subaru dro laknene av sin Subaru Outback i går kveld.
* VW Beetle kommer med 1,8-litersmotor i slutten av 1999
* Nissan har lansert et konsept som sannsynligvis blir den nye Z-Coupeen
* Mazda har lansert en ny flerbruksbil - som også virker svært produksjonsklar
* V8'eren i konseptet Cadillac Evoq er en kompressormatet motor som yter 405 hk
* Hyundai har også lansert en ny flerbruksbil i dag
* Porsche benyttet anledningen til å vise Porsche 911 Carrera 4

Ford greide i det hele tatt å stjele mye oppmerksomhet på dag 4 av utstillingen, blant annet ved å vise frem en fullt kjørbar bil som er drevet av brenselsceller, og ikke minst lanserte Ford et nytt sikkerhetssystem kalt ASR som du kan lese mer om ved å klikke her.

SLR i produksjon?

SLR kan fort vise seg å bli en realitet. Kilder hos Mercedes sier at en beslutning om dette vil bli tatt innen januar er omme, og flere høytstående personer hos Mercedes er positive til å sette i gang.

For Mercedes SLR er toppmodellen Mercedes mangler for å kunne være en seriøs konkurrent til produsenter som Lamborghini, Ferrari, Aston Martin og andre produsenter av supersportsbiler.

Og når BMW på samme utstilling har annonsert at de skal sette prototypen BMW Z8 i produksjon, er det vel neppe mange gode grunner for at Mercedes skal nøle med å sette SLR'en i produksjon!

Nyhetstørke?

Joda - det er vist frem en lang rekke svært så lekre prototyper og produksjonsklare modeller. Men matnytten er det så som så med. Sportsmodeller og heftige terrengbiler med overflod av hestekrefter er det derimot nok av. Men hvor er de praktiske familiebilene? Hvor er de produksjonsklare, miljøvennlige bybilene?

Et retorisk spørsmål muligens, siden utstillingen tross alt finner sted i USA - et land der oljekrisen er glemt for mange, mange år siden, og der den vanlige mannen i gata rister på hodet når jeg med bestemthet hevder at, joda, i Norge koster bensinen over 1 dollar pr. liter....

Fakta om utstillingen:

* Utstillingen finner sted i Detroit, Michigan - en by som ligger helt nord i USA på grensen mot Canada
* The North American International Auto Show (NAIAS) er historiens eldste bilutstilling, og har vært arrangert siden 1907
* NAIAS er den eneste internasjonale bilutstillingen som arrangeres av en sammenslutning av bilforhandlere. Detroit Auto Dealer Association er arrangører av utstillingen.
* Det tar 3 uker å rigge opp utstillingen i Cobo Hall i Detroit sentrum
* 600 teppeleggere, 300 håndtlangere og 150 elektrikere er involvert i riggingen av showet
* I tillegg er nesten 1000 andre personer involvert i rigging og gjennomføring av showet - hvorav rundt 5 - 700 cateringmedarbeidere(!).
* NAIAS-utstillingen har en verdi på 175 millioner dollar, ekslusive verdiden på de 700 bilene som blir utstilt.
* Siden NAIAS fikk status som internasjonal bilutstilling i 1989, har det 419 ulike kjøretøy hatt sin internasjonale eller nord-amerikanske debut på utstillingen.