Biltyvenes nye triks

Når du tror du har låst bilen med fjernkontrollen, kan kjeltringene blokkere signalet.

Jasså, du trodde du var trygg? Foto: Colourbox.com
Jasså, du trodde du var trygg? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapet If har sendt ut en advarsel om at tyvene har funnet en ny måte å stjele verdisaker fra parkerte biler.

Bakgrunnen er rapporter fra svensk politi, om en ny trend som har begynt å bre seg i kriminelle miljøer:

Ved å bruke en liten elektronisk sender, kan nemlig biltyvene blokkere låsesignalet du sender fra bilnøkkelens låseknapp.

Med andre ord: Selv om bilen blinker slik at du tror den er låst, så er bilen fortsatt åpen. Dermed er det bare for kjeltringen å åpne bildøren og forsyne seg når du er ute av syne.

Vanskelig å bevise

– Vi vil advare bileiere mot slike innbrudd. De ender ofte med fortvilte bilførere fordi eiendelene er borte, mens bilen forøvrig ikke bærer preg av innbrudd, sier Dan Falconer, motorspesialist hos svenske If.

Metoden gir også forsikringsbransjen et nytt problem: Normalt får jo ikke forsikringstageren igjen på forsikringen om bilen har vært ulåst. Nå som denne metoden begynner å bre seg, må imidlertid vært enkelt tilfelle vurderes nøye i samarbeid med politiet.

Kjent problem

I både i USA og Europa har denne metoden blitt brukt av biltyver i flere år allerede. Blant annet hadde det engelske politiet stort fokus på problemet i 2011, men det er altså først i den siste tiden at metoden er observert brukt i Skandinavia:

– Dette er en metode vi har fått rapporter om blir benyttet også i Norge. Men vi har ikke tall på hvor mange slike tilfeller som er meldt inn, bekreftet informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Ari Rysstad til VG i mai måned.

Hva bør du gjøre?

I følge If er altså rådet klart:

Ikke stol blindt på fjernbetjeningen: Kjenn etter på håndtaket at bildøren faktisk har gått i lås.

Husk også at de fleste innbrudd i biler skyldes at tyven kan se at det ligger gjenstander i setene eller bagasjerommet, eller enda verre: At du har latt din portable GPS henge i bilvinduet.

Det viktigste du bør gjøre er derfor å fjerne alt av verdisaker hver eneste gang du forlater bilen. Må du legge igjen gjenstander i bilen, må du i det minste plassere dem ute av syne, for eksempel i bagasjerommet eller hanskerommet.

Tyvene ser det fristende utstyret selv om du fjerner deler

Kilde: IF.se