Det finnes mye mellom himmel og jord, og det meste er festet i en eller annen statistikk.  Foto: colourbox.com
Det finnes mye mellom himmel og jord, og det meste er festet i en eller annen statistikk. Foto: colourbox.com Vis mer

Bilstatistikk: Tallenes tale

Hvorfor får du ikke tak i drosje, eller hvor mange biler importeres det? Hva har Moods of Norway med dette å gjøre?

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år kommer det en rapport fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Dette er et tykt hefte som i utgangspunktet ser ut til å være noe over middels tunglest, men statistikk kan også være morsomt, og det håper vi du syns etter å ha lest denne saken.

Visste du at…

Allerede i 1899 var det to registrerte biler i Norge, uten at vi har navn på verken merke eller modell. Ved inngangen til 2013 var tallet økt til 2.433.244 personbiler, mens det samlede antallet registrerte kjøretøy i Norge, uansett klasse, var 4.862.938. Herunder finnes alt fra enkle tilhengere, mopeder og ATV-er, til tungtransport.

Bilsalget øker kraftig

Diesel eller bensin?

 Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov
Foto: PantherMedia / Alexander Podshivalov Vis mer


42 prosent av personbilene som var registrert i Norge ved nyttår var en dieseldrevet bil. Veksten har vært enorm, ettersom andelen ved inngangen til 2007 bare var 18,8 prosent.

Selv om andelen solgte dieselbiler nå er synkende, så selges det fortsatt flest dieselbiler, med 64,3 prosent i 2012.

Andelen innbyggere per bil i Norge er nå nede i 2,1, hvilket betyr at færre trenger å dele bil ettersom flere skaffer seg bil.

Sliter du med å få tak i drosje når du trenger den? Vel, det finnes 8003 drosjer i Norge, om vi ser bort fra pirattaxiene, og bare i Oslo finner du 1.816 av dem. Og her er det ingen tvil: Av alle Oslo-drosjene går kun 226 av dem på bensin.

Mer strøm, mindre diesel

Hvor er den når du trenger den? Foto: Kim Jansson
Hvor er den når du trenger den? Foto: Kim Jansson Vis mer


På søpla

Hvor mange biler vrakes det hvert år da? Dette tallet var faktisk høyere i 2011 enn i 2012. I 2011 ble det nemlig vraket 108.013 personbiler, mot 107.512 biler i 2012. Om vi ser på alle typer kjøretøy, så ble det vraket 121.538 kjøretøy totalt, mens gjennomsnittsalderen på biler i Norge for tiden er 10,5 år.

Vurderer du å vrake? Det haster!

Salget

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Vel vitende om at antall solgte biler var 137.967 i 2012, så kan vi også slå fast at bestanden øker all den tid det vrakes færre enn det handles. Faktisk økte personbilbestanden i 2012 med så mye som 63.508 enheter. Siden 1950 har bestanden økt med 40.000 biler i gjennomsnitt, og flest biler finner du i Akershus. Det ble forøvrig importert så mye som 30.556 biler til Norge i 2012.

Moods

Når to glade gutter fra Stryn skal gjøre karriere kan mye skje. Blant annet dukker klesmerket Moods of Norway opp, og der står det brodert inn et tall på jakkeermet.

–Dette tallet er antall registrerte traktorer i Norge på tidspunktet jakken ble laget, forteller presseansvarlig i Moods of Norway, Liv Greben.

Butikken deres i Hegdehaugsveien forteller at en av jakkene der har tallet 246.619 sydd inn i ermet. Vi sjekker i statistikken, og finner ut at det aldri har vært et så høyt antall registrerte traktorer i Norge. Antallet er økende, men ved nyttår var det bare 232.099 registrerte traktorer i Norge, altså et avvik på 14.520 eksemplarer. Vi ringte derfor Opplysningsrådet for Veitrafikken AS for en oppklaring.

– Det høres ut som de har med antall registrerte ATV-er, forteller leder for registreringsstatistikken, Pål Johannes Bruhn, og legger til at en mengde ATV-er blir registrert på traktorskilter som arbeidsredskap.

Så fikk vi svaret på det også.

*Alle tallreferanser er hentet fra heftet Kjøretøystatistikken 2013, utgitt av OFV AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer