Bilsalget raser i Norge

Ingen overraskelse: Nå merkes nedgangstidene for alvor på bilsalget.

At finanskrisen fører til økonomisk krise, og at også Norge rammes, er tallene for nyregistrerte personbiler i januar et meget klart tegn på.

Gjennom hele 2008 hadde vi is i magen med hensyn til hva slags karakteristikker som skulle gis når salgstallene kom inn måned etter måned. Og 2008 holdt seg da også på det jevne selv om sterkere svakhetstegn gjorde seg gjeldende mot slutten av året.

Nær halvering

Men nå er det alvor. Tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) forteller oss at det ble registrert 5.353 nye personbiler i januar 2009. Det er en nedgang på 45,9% i forhold til samme måned i fjor, da tallet var 9.901. Det var det samme antall virkedager (22) i januar i år og i fjor.

Hyundai fyker i været

Hyundai gjør det bra. Her nye i20. Vis mer


Blant de ti mest solgte bilmerkene er det Nissan som har størst tilbakegang, men tilbakegangen er ganske jevnt fordelt for øvrig. "Kjerringa mot strømmen" på topp-ti-listen er Hyundai på en åttende plass, med mer enn dobling av salgstallene (97 i januar 2008 og 202 så langt i år).

Nye Avensis

På topp ligger Toyota med 946 nye biler hvorav 400 var Avensis. Toyota Avensis er da også markedsleder så langt i år, og det er takket være denne nye modellen at Toyota som merke ikke faller mer enn det generelle markedet. VW Golf, som også nylig er blitt fornyet, ligger på en annen plass med 318 solgte. På tredje plass blant modellene merker vi oss Ford Focus som gjør det svært sterkt med en fremgang på 2,3% fra i fjor og derved nesten en dobling av markedsandelen fra i fjor. 177 nye Focus ble registrert i januar.

XC60 og Insignia

Blant de 20 mest solgte modellene er det i tillegg til Avensis og Focus bare Subaru Impreza, som er kommet med dieselmotor, som trosser nedgangen. Den klatret opp til en 18. plass på statistikken med 83 registrerte eksemplarer. Blant nykommerne på listen går Volvo XC60 inn på en sterk 6. plass med 136 registrerte eksemplarer mens Opel Insignia foreløpig nøyer seg med en 12. plass og 117 biler. Dens rivaler Passat (161, fjerde plass) og Mondeo (154, femte plass), ligger altså et hestehode foran i starten på året.

Diesel ned

Ellers kjøpte nordmenn færre dieseldrevne biler (ned fra 73,2% til 67,3%) og firehjulsdrevne biler (ned fra 26,1% til 21,8%) enn i fjor, og næringsandelen stiger kraftig: Fra 33,4% i 2008 når den hele 45,6%.

Oppgitt CO2-utslipp fra personbilene som ble solgt i januar ligger i snitt på 152 g/km, og det er bensinbilene som har lavest snitt (149 g/km - noe som er et nytt besteresultat). Dieselbilene hadde i snitt 153 g/km i oppgitt CO2-utslipp.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken