Mitsubishi gjør det strålende generelt og leder dessuten an på elbil-fronten med sin i-MiEV (bildet). Foto: Knut Moberg
Mitsubishi gjør det strålende generelt og leder dessuten an på elbil-fronten med sin i-MiEV (bildet). Foto: Knut MobergVis mer

Bilsalget i juni: Surfer på toppen

Så var første halvår i boks - vi snakker om statistikken over nye registrerte biler.

Ja, i juni har det oppsiktsvekkende skjedd: VW Golf er bare på andre plass på registreringsstatistikken! Men VW troner likevel på topp: Det er nemlig den fornyede Passaten som i juni innehar førsteplassen (se mer lenger ned).

Det er som vanlig Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) som har forsynt oss med tallene for juni og årets første seks måneder. De viser at bilsalget fortsetter å fosse frem i høyt tempo. Imidlertid viser tendensen tegn til å flate ut - det kan se ut som om vi nærmer oss bølgetoppen.

Fortsatt stigende trend

Den sene påsken førte til at tallet for mai ble kunstig høyt - men også til at tallet for juni ble kunstig lavt. Korrigerer vi for to færre virkedager i år sammenlignet med i fjor får vi fortsatt en liten økning i forhold til juni i fjor. I absolutte tall ser vi en nedgang på 6,9 prosent - det ble registrert 10.354 nye personbiler i juni måned. Tallet er 13,7 prosent høyere enn gjennomsnittet for juni de siste ti årene. Holder tendensen seg, vil vi ende opp med et totalsalg i 2011 på i overkant av 140.000 nye personbiler, i så fall det høyeste siden rekordåret 1986.

Mitsubishi i storform

Den store vinneren blant bilmerkene så langt i år er Mitsubishi, som har mye mer enn doblet salget siden i fjor. Japaneren ligger på en femte plass på registreringsstatistikken, rett bak Volvo. Det er folke-SUVen ASX som har det meste av æren med 2.342 registrerte eksemplarer så langt i år, men som ekstra fjær i hatten kan Mitsubishi notere seg som ubestridt leder av elbilmarkedet med sin i-MiEV, som så langt er blitt solgt i nesten 900 eksemplarer. Av de andre ti-på-topp-merkene er det særlig BMW, men også Ford og Nissan, som har lagt et godt halvår bak seg. På modellnivå er VW Passat tilbake som mestselgende modell i juni (411 biler), og skyver dermed lillebror Golf ned på en andre plass (391 biler). På tredje plass ligger omtalte Mitsubishi ASX (363 stykker), foran nye Ford Focus, på fjerde (325).

Artikkelen fortsetter under annonsen

CO2-utslipp ned...

Volvo V60 er oppe på syvende plass blant de mest solgte modellene og mer enn kompenserer for XC60s nedgang. Foto: Fred Magne Skillebæk
Volvo V60 er oppe på syvende plass blant de mest solgte modellene og mer enn kompenserer for XC60s nedgang. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler i juni var 135 g/km. Dette er 4,9 prosent lavere enn i juni 2010. I juni i år ble gjennomsnittlig CO2-utslipp for nye biler med bensinmotor 134 g/km, mens det for dieseldrevne biler ble 137 g/km. I juni i 2010 hadde både bensin- og dieseldrevne personbiler 142 g/km.

...men stadig mer diesel

Av samtlige nye personbiler registrert i juni hadde 77,5 prosent dieselmotor. I juni 2010 var dieselandelen 74,9 prosent. I første halvår ble dieselandelen 74,6 prosent, mens den i samme periode i 2010 var 73,5 prosent. Dette er dårlig nytt for lokalmiljøet, særlig i de større byene.

Elbiler og hybridbiler

Det ble registrert 82 (0,8 prosent) nye personbiler med elmotor og fire biler med hydrogendrift i juni. Videre ble det registrert 209 (2,0 prosent) nye personbiler med bensin/elektrisk hybriddrift. Hittil i år er det registrert 847 elektriske personbiler (hvorav Mitsubishi har stått for løvens andel), og 2.122 bensin/elektriske hybridbiler.

En av fire på alle fire

I juni ble det registrert 2.553 nye biler med firehjulsdrift, en andel på 24,7 prosent. I samme måned i fjor var 4WD-andelen 25,8 prosent. Hittil i år er andelen firehjulsdrevne pesonbiler 26,6 prosent, mens den i samme periode i 2010 var 25,9 prosent.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken

Listen over de ti bestselgende bilmerkene så langt i år.Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken.
Listen over de ti bestselgende bilmerkene så langt i år.Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken. Vis mer