Bilorganisasjonene: Hvem gir deg mest valuta for pengene?

Er åtte prosent rabatt på dine skadeforsikringer fristende? Eller er null i egenandel ved kaskoskade viktigere? Kanskje du er mer opptatt av gratis veihjelp? Eller juridisk bistand? Bilorganisasjonen lokker med tallrike avslag og rabatter. Men hvem av dem bør du velge?

Bilorganisasjonene: Hvem gir deg mest valuta for pengene?

Vi har sett nærmere på Norges Automobil-Forbund (NAF), Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), Motorførernes Avholdforbund (MA) og American Car Club of Norway (AMCAR). Storebror er uten sammenligning NAF, som har hele 425.000 medlemmer. De tre andre er mer jevne, med henholdsvis 19.000 (KNA), 18.000 (MA) og 12.000 (AMCAR) medlemmer.

Medlemsavgift

Bilorganisasjonene opererer med flere forskjellige medlemsskapsformer og gir i tillegg rabatter til unge, eldre og funksjonshemmede. Vi konsentrerer oss her om standard-medlemsskapene, der du nyter godt av alle organisasjonens medlemsfordeler.
Billigst ut kommer MA, som kun forlanger 525 kr. i året. Hakk i hæl følger KNA og AMCAR, som avkrever deg henholdsvis 540 og 550 kroner i kontingent. Storebror NAF krever 140 kroner mer enn MA, og sender deg altså en giro med krav om 665 kroner.

Medlemsblader og kartbøker

Hva får du så igjen for kontingenten? Alle organisasjonene utgir egne medlemsblader. NAF sender deg "Motor" i posten hele 12 ganger i året, mens AMCAR og KNA har en noe lavere utgivelsesrate. De sender deg årlig ti utgaver av henholdsvis "Amcar Magazine" og "Bil", der KNA har et eget bilag som sendes spesielt til medlemmene. MA taper medlemsblad-kampen. De produserer kun åtte utgaver i året av sitt blad, "Motorføreren".

NAFs vegbok har blitt et kjent fenomen i norske hanskerom. NAFs medlemmer får hvert tredje år tilsendt denne innholdsrike boken. Men også KNA legger ressurser i å holde sine medlemmer oppdatert om trafikkforholdene i Norge og Europa. KNA-medlemmer mottar nemlig hvert fjerde år en kartbok - i tillegg til at de med ujevne mellomrom mottar et stort vegkart. Medlemmer i MA trenger heller ikke å kjøre seg vill i Norden. De får kartbok hvert tredje år. AMCAR taper denne dysten. Deres medlemmer må finne seg i å gå til bokhandelen hvis de trenger kartbøker.

Vegassistanse og annen bistand

AMCAR faller også gjennom når det gjelder vegassistanse. De tilbyr ingen slik tjeneste. Kampen står dermed mellom NAF, KNA og MA, som alle tilbyr sine medlemmer gratis vegassistanse i hele Europa inntil to ganger per år. Både KNA og MA samarbeider med Viking, mens NAF i tillegg kan skilte med en egen bergingsbilpark.

Trenger du juridisk eller bilteknisk bistand per telefon, kan det lønne seg å melde seg inn i en bilorganisasjon. Samtlige tilbyr nemlig slik bistand - gratis. Hvis slik bistand er viktig for deg, ville vi nok holde en knapp på NAF, som sitter med et stort apparat av både jurister og bilfaglig personell.

Rabatt på dyre dråper

Med dagens bensinpriser tar de fleste i mot det de kan få av rabatt. Samtlige av våre kandidater samarbeider med Shell. Mange vil kanskje synes det er merkelig at ingen samarbeider med verken Statoil eller Hydro-Texaco. Men det som virkelig kan sies å være merkelig, er at AMCAR, som er kandidaten med færrest medlemmer, er den som har klart å forhandle seg til størst rabatt hos Shell. AMCARs medlemmer kan nemlig glede seg over 20 øre rabatt per liter bensin de kjøper. Vi går ut i fra at det ikke har noe som helst med amerikanske bilers bensinforbruk å gjøre at AMCAR har klart å sikre seg denne rabatten...
NAFs medlemmer må nøye seg med 15 øre, men mottar til gjengjeld samme rabatt hos Esso. KNA- og MA-medlemmer må ta til takke med 10 øre i rabatt per liter Shell-bensin.

Forsikring

Forsikringen er for mange bileiere en av årets største utgiftsposter. Rabatt på skadeforsikringene er derfor et viktig lokkemiddel for bilorganisasjonene. Også her har AMCAR klart å forhandle frem en imponerende avtale. AMCAR-medlemmer får nemlig hele åtte prosent rabatt på sine bil- og innboforsikringer i Storebrand.

Medlemmer som benytter denne muligheten vil raskt kunne dekke inn medlemsavgiften. Det er jo ikke uvanlig at bil- og innboforsikringen til sammen kommer opp i 7.000 kroner (eller mer). Og trekker du åtte prosent rabatt fra 7.000 kroner, innkasserer du raskt 560 kroner, 10 kroner mer enn medlemskontingenten i AMCAR.

Også KNA-medlemmer gjør lurt i å benytte seg av sine medlemsfordeler. Hvis de benytter Vesta, vil de få rabatt på alle sine skadeforsikringer, men her begrenset til fem prosent. For MAs medlemmer holder det ikke å vise fram medlemsbeviset. De er i tillegg nødt til å være såkalte helkunder i Varde Forsikring for å oppnå noen rabatt.

NAF har valgt å satse annerledes enn sine konkurrenter. Som NAF-medlem får du ingen rabatt på skadeforsikringene. Til gjengjeld slipper du helt unna egenandelen ved kaskoskade, brannskade og tyveri hvis du har din bilforsikring i Gjensidige. I tillegg slipper du unna med halv egenandel ved glassreparasjoner.

Rabatter og fordeler

Alle våre deltakere frister med en rekke rabatter av ulike slag. Av hensyn til din tid vil vi ikke ta med alle her, men nevner et knippe av de vi falt for. (Du finner flere eksempler under navigeringsboksen på toppen av siden).

MAs medlemmer kan glede seg over hele 25 prosent rabatt på leiebiler fra Avis og 30 prosent på dekk hos Dekkmann.

KNA-medlemmer får 10 prosent rabatt på dekk hos Vianor og gratis medlemsskap hos Huysman Karting.

AMCAR kan skilte med 30 prosent avslag på bilglass hos to forskjellige leverandører og 15-50 prosent rabatt på felger og dekk hos Steinar Stolen AS.

NAF har bevisst valgt å ikke innlede tette forhold til enkeltleverandører, men tilbyr i stedet en rekke produkter til rabatterte medlemspriser.

Hvem skal jeg velge?

Hvilken bilorganisasjon du skal velge er avhengig av hva du selv vektlegger. Er medlemsavgiften viktig for deg, velger du MA. Hvis du prioriterer rabatt på bensin og forsikringer, gjør du lurest i å velge AMCAR. KNA er sterke på vegkart, mens NAFs største styrke ligger i medlemsbladet og den store staben av bileksperter.

Men kanskje er du ikke så opptatt av de materielle sidene ved medlemsskapet. Hvis organisasjonens ideologi og historie er viktig for deg, kan du lese mer om nettopp dette i navigasjonsboksen på toppen av siden. Her finner du også adresser, telefonnumre, epost- og webadresser og en systematisk opplisting av fordelene organisasjonene har å by på.