<b>VINDUSVISKERE:</b> Vindusviskerne fra Biltema og Valeo vinner en ny, svensk test av ni vindusviskere. Foto: COLOURBOX
VINDUSVISKERE: Vindusviskerne fra Biltema og Valeo vinner en ny, svensk test av ni vindusviskere. Foto: COLOURBOXVis mer

Billige vindusviskere best i test

Biltema og Valeo har de beste vindusviskerne, ifølge ny test.

I en fersk test av vindusviskere utført på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut på oppdrag fra den svenske forbrukertestsiden Testfakta.se, kommer Biltema og Valeo ut som best i test.

Forskningsinstituttet har testet ni vindusviskere i prisklassen fra 39 kroner per par til 440 kroner per par. Testen er gjort på en Volvo S60, og viskerne som kom dårligst ut i testen er Volvos egne.

Du kan lese hele testen og se alle resultatene hos Testfakta.se

Best i test

– Den er vi stolte av, sier Tommy Fredriksen, styreformann og daglig leder i Biltema Norge AS om de gode resultatene i Testfakta-testen.

Biltema kom sammen med Valeo ut som best i test i den svenske testen. Begge har fått en totalkarakter på 4,4 poeng, av 5 mulige. Biltema-viskerne får 5 på slitestyrke, 4,9 på tørkeeffekt, 4,3 på holdbarhet i kulde og 3,2 poeng for holdbarhet i sommerklima. Alle fire delkarakterene vektes likt, med 25 prosent, i totalkarakteren.

– Det er ikke noe nytt av vi vinner en test av vindusviskere, vi har kommet godt ut i veldig mange tester de seneste årene, sier Tommy Fredriksen til DinSide.

– Vi har satset veldig på kvalitet på forbruksvarer til bilen, som viskere, batterier og annet. Og vi har et stort innkjøpsnettverk, som gjør at vi kan presse priser, sier Fredriksen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bytt oftere

– Med våre priser kan man bytte ut viskerne oftere enn man gjør, sier Fredriksen. Nå er nok veldig mange klare over at det er dyrt på bensinstasjoner, men med våre priser er det ingen unnskyldning til ikke å bytte viskerne ofte – og det er ikke vanskelig å gjøre, sier Fredriksen.

Du bør bytte vindusviskerne én til to ganger i året. Viskerbladene er av gummi, og påvirkes av vær og slitasje.

Ifølge en uhøytidelg spørreundersøkelse på DinSide, er det stort sett mannfolkene som bytter vindusviskerne på bilen. Ifølge undersøkelsen er det 85 prosent av mannfolkene som bytter viskere, 5 prosent av kvinnene, 6 prosent overlater det til versketed, 2 prosent får hjelp på bensinstasjonen og 1 prosent setter jobben bort til andre.

– Hvis det er noen som trenger hjelp, er det bare å si ifra i varehuset, så skal vi hjelpe til med å gi dem en god instruksjon, avslutter Biltema-sjefen.

Viskerne fra Valeo får 5 på holdbarhet i kulde, 4,8 på tørkeeffekt, 4,7 på holdbarhet i sommerklima og 3,3 på slitestyrke.

Testfaktas test av vindusviskere
MerkeModellTotalkarakter
Biltema58610+585504,4
ValeoVM 108+VM 294,4
TricoEF600+EC530L4,3
BoschAR801S4,2
Rusta525 mm+450 mm4,1
SWF116619+1161913,9
Mekonomen600S+5303,7
Bosch801S3,6
Volvo307844283,5
Testbil: Volvo S60. Kilde: Testfakta.se.


Foruten vindusviskere fra Biltema, Valeo og Volvo er det også testet viskere fra Trico, Bosch, Rusta, SWF og Mekonomen. De billigste viskerne, til 39 svenske kroner per par, er fra Rusta. Rusta har 57 varehus i Sverige, men er ikke på det norske markedet.

I en pristest av vindusviskere på DinSide i 2010, fant vi at merkeverkstedet hadde de billigste vindusviskerne.

Volvo taper

Testen er gjort på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og testen ble gjort på en frontrute fra en Volvo S60. Denne ble skitnet til med en blanding av blant annet sand, kullpulver, vulkanisert gummi og destillert vann.

Ifølge prosjektleder Johanna Hallström på forskningsinstituttet har det skjedd en klar forbedring fra den forrige testen av vindusvisker i 2007, og hun sier til Testfakta.se at alle fabrikantene får veldig bra tørkeresultat og at forskjellene her ikke går an å se med det blotte øye.

Likevel er det altså Volvos egne vindusviskere som kommer dårligst ut i denne testen, med 3,5 poeng totalt. Volvos viskere får 4,9 poeng på tørkeeffekt, 4,6 poeng på slitestyrke, 2,6 poeng på holdbarhet i sommerklima og 2 på holdbarhet i kulde.

NB: DinSide har bedt Volvo Norge om en kommentar, men de har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.