CITAN: Denne Mercedes-modellen er ganske spesiell da den bygges av Renault i Frankrike. Den er et resultat av samarbeidsavtalen mellom de to selskapene, som ble undertegnet i 2010.
CITAN: Denne Mercedes-modellen er ganske spesiell da den bygges av Renault i Frankrike. Den er et resultat av samarbeidsavtalen mellom de to selskapene, som ble undertegnet i 2010.Vis mer

BILLIG: Mercedes Citan

To år etter bryllupet, er det første barnet født. Navnet er Mercedes Citan.

Bryllupet det er snakk om er samarbeidsavtalen mellom Daimler, selskapet som eier Mercedes-Benz, og Renault-Nissan. Den ble undertegnet i april 2010.

Avtalen er ganske så omfattende, og medførte blant annet at de to konsernene er blitt medeiere av hverandre.

Fransk Mercedes

Bilen vi ser her er et eksempel på hva slags synergier som kan hentes ut. Dette er i praksis en Renault Kangoo, og den bygges i Renault-fabrikken i Maubeuge i Nord-Frankrike. Stjernedekoren kan derfor virke misvisende, men varebiler og personbiler er to klart adskilte domener når det gjelder image; dette er arbeidsbiler og her gjelder ikke premium-tankegangen på samme måte som for kjøretøyer for individuell personbefordring.

For øvrig har jo bilen sett forfra fått en helt klar Mercedes-identitet.

Mercedes-arbeidshest med V12 og biturbo

Variert modellrekke

Citan kommer i tre modellvarianter opptil 2,2 tonn totalvekt, og med tre forskjellige lengder: 394 centimeter, 432 centimeter og 471 centimeter. Den kommer også i en femsetersversjon, Citan Mixto, med nedfellbar benk bak. Motorisering inkluderer tre dieselmotorer med 75 til 110 hestekrefter og en bensinmotor på 114 hester.

Mercedes Citan blir minstemann i varebilfamilien. Her ved siden av storebrødrene Vito og Sprinter. Foto: Daimler
CITAN: Denne Mercedes-modellen er ganske spesiell da den bygges av Renault i Frankrike. Den er et resultat av samarbeidsavtalen mellom de to selskapene, som ble undertegnet i 2010.


Denne er ikke akkurat råbillig: SUV-enes S-klasse

Ikke typisk "Mercedes-pris"

"Donorbilen" Renault Kangoo er ikke noen ukjent aktør på varebilmarkedet, selv om den ikke for tiden hører med blant storselgerne her i landet - 46 solgt i løpet av første kvartal mot over 1.000 tilsammen av de direkte rivalene Citroën Berlingo og Peugeot Partner. I Norge finnes den i dag med et utvalg bensin- og dieselmotorer og koster fra 164.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mercedes' priser på Citan 109 CDI A2 Lang er som følger:

  • Norsk grunnmodell: Kundepris inkl. avgift eks. mva: 151.200 kr (inkl. mva: 184.900 kr)
  • Norsk toppmodell: Kundepris inkl. avgift eks. mva: 163.200 kr (inkl. mva: 199.900 kr)
Mercedes Citan debuterer i disse dager på nyttebil-utstillingen i Hannover. Den norske importøren satser på å selge 300 stykker ut året.

Forresten: Kangoo finnes også i en personbilvariant, men den tror ikke vi Mercedes kommer til å røre - ikke engang med den berømmelige ildtangen. Et sted går image-grensen...

Mer om Citan kan du lese her på dens egen hjemmeside, hvor den mpresenteres sammen med McGyver (!)

Mercedes' kompakt-SUV er fornyet

Artikkelen er oppdatert etter å opprinnelig ha vært publisert 18. april 2012