<B>SVÆRT BILLIG IPHONE-GPS:</B> Hadde du hørt om Navv før? Ikke vi heller, men nå vet vi godt hvem de er.
SVÆRT BILLIG IPHONE-GPS: Hadde du hørt om Navv før? Ikke vi heller, men nå vet vi godt hvem de er.Vis mer

Billig iPhone-GPS

Ingen hadde hørt om Navv før de plutselig dukket opp med iPhone-GPS som nesten er gratis.

Etablerte navn som TomTom og Navigon er for lengst på plass i App Store med egne GPS-applikasjoner, og iPhone-eiere har på ingen måte problemer med å finne navigasjonsløsninger.

I motsetning til for eksempel Nokia og Android-eiere er de derimot ikke bortskjemt med rimelige eller til og med gratis GPS-applikasjoner.

TomToms applikasjon for Norden koster for eksempel i skrivende stund 349 kroner, mens Navigons nordiske alternativ ligger på 489 kroner.

Bunnpris for GPS

Navv er det nok ikke så mange som har hørt om, men ut av intet dukket det plutselig opp en GPS-applikasjon i App Store til usle 35 kroner. Det er prisrekord med solid margin, og for eksempel bare en tiendedel av prisen til TomToms app.

Det er naturlig å være skeptisk når applikasjonen er så billig, men ettersom kartdataene er hentet fra Tele Atlas sin 2010-oppdatering (Tele Atlas er blant annet TomToms kartdataleverandør) skal kartene i utgangspunktet være ganske ferske.

Navv har også fotoboksvarsling, simulering av reiseruter, valg mellom "raskest" og "kortest" rute (i tillegg til modus for fotgjengere), mulighet for å legge ruter utenom bompengestasjoner, omfattende liste med interessepunkter (såkalte POI), og brukerdefinerbar fartsgrensevarsling.

RUTEBEREGNING: Det er ikke alle ruteberegninger som er like raske, men stort sett virker hastigheten helt grei.


Mangler noe

Grensesnittet er ikke så mye å skryte av, og de som er bortskjemt vil rynke litt på nesen over liten skrift, delvis rotete oppsett og en ikke spesielt intuitiv layout. Blir du for grinete bør du likevel bruke et minutt på å tenke over prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide Motor har testet applikasjonen en stund, og er i grove trekk fornøyd.

Navv har av forståelige årsaker ikke fått med seg den nyåpna Bjørvika-tunnelen midt i Oslo, men vi ser på brukeranmeldelsene på App Store at endel andre brukere har hatt visse navigasjonsproblemer i enkelte områder. Brukeren "FrozenPizza" skriver blant at han har kjørt strekningen Oslo-Jessheim, men etter å ha blitt ledet inn på blindveier og dessuten fått oppgitt feil fartsgrenser anbefaler vedkommende å "bruke pengene på en Happy Meal hos mcdonalds".

En bruker ved navn "Tobias" sier det er "mye feil i kartene" (uten å spesifisere dette nærmere), mens "Harry p nelson", som ellers er fornøyd med appen, sier den "finner litt rare ruter av og til".

Dårlig tastatur

RUTEBEREGNING: Det er ikke alle ruteberegninger som er like raske, men stort sett virker hastigheten helt grei.
RUTEBEREGNING: Det er ikke alle ruteberegninger som er like raske, men stort sett virker hastigheten helt grei. Vis mer


Vår versjon gjelder bare for Skandinavia, men det er også mulig å kjøpe Navv-utgaver som dekker størsteparten av Europa. Så vidt vi kan se er det ikke mulig å utvide med ekstra kart i selve applikasjonen, og dermed risikerer du å måtte veksle mellom tre-fire ulike applikasjoner hvis du beveger deg nedover i Europa. Vi liker heller ikke at Navv har utviklet nytt tastatur, som ikke bare er mye dårligere enn Apples standard fulltastatur, men som av en eller annen grunn også er listet ut alfabetisk.

Glem uansett ikke at bruk av iPhone-GPSen i bilen ikke bare er smertefritt. Skal du for eksempel kjøre i tettbygde strøk med høye bygninger og dårlig sikt mot himmelen hvor GPS-satelittene befinner seg, er rett og slett ikke GPS-mottaken i Apple-mobilen sterk nok.

Det fikk vi selv erfare da vi i fjor testet tre GPS-applikasjoner til iPhone. TomToms GPS-forsterker ble løsningen, men den koster til gjengjeld snaue tusenlappen. Befinner du deg i åpent landskap kan du stort sett kutte ut forsterkeren, i det minste så lenge mobilen er festet i ruta.

Manualen til Navv finner du her, mens applikasjonen kan lastes ned og kjøpes via App Store.