Ifølge en stor undersøkelse fra Finn.no står miljø fortsatt lavt på agendaen når nordmenn kjøper bil. Foto: Per Ervland
Ifølge en stor undersøkelse fra Finn.no står miljø fortsatt lavt på agendaen når nordmenn kjøper bil. Foto: Per ErvlandVis mer

Bilkjøpere gir blaffen i miljø

Miljøvennlighet kommer svært langt ned på listen når norske bilkjøpere velger bilmodell. Sikkerhet er derimot blant faktorene som prioriteres høyt.

Ifølge en meningsmåling utført av Opinion på oppdrag fra Finn.no er det særdeles få norske bilkjøpere som setter miljøegenskaper på toppen av dagsorden. Blant de 1.015 norske bilkjøperne Opinion har intervjuet, er det kun én - 1 - prosent som oppgir at miljøvennlighet var den viktigste faktoren sist gang de kjøpte bil.

Var du blant dem som trodde at kvinner er mer opptatt av miljø enn menn? Vel, denne undersøkelsen antyder at så ikke er tilfelle når det kommer til bilkjøp. Også blant kvinnene er det kun 1 prosent som oppgir at miljø var den viktigste faktoren.

Nybilkjøpere mer miljøbevisst

Opinion avdekker imidlertid forskjeller mellom nybil- og bruktbilkjøpere. Blant dem som oppgir at de kjøpte ny bil, er det 3 prosent som svarer at miljøegenskaper var den viktigste enkeltfaktoren da valget skulle gjøres.

Hva er det så norske bilkjøpere legger størst vekt på når bilmodell skal velges? Jo, ikke overraskende er "prisklasse" den viktigste faktoren. 24 prosent av de spurte oppgir at prisklasse "var viktigst for beslutningen ved forrige bilkjøp". Deretter følger "segment/type", med 9 prosent.

Les også: Minimal interesse for miljøbiler

Sikkerhet

Hva med deg? 1

Hvor viktig vil miljøegenskaper være for deg neste gang du kjøper bil? (Avsluttet)
Helt uinteressant(41%) 1098
Ikke viktig(30%) 804
Viktig(23%) 615
Avgjørende(4%) 109
Vet ikke(2%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hva med deg? 2

Hvor viktig vil sikkerhetsegenskaper være for deg neste gang du kjøper bil? (Avsluttet)
Viktig(57%) 1309
Avgjørende(34%) 776
Ikke viktig(6%) 126
Helt uinteressant(2%) 52
Vet ikke(1%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.På en tredjeplass finner vi imidlertid "sikkerhet", som av 8 prosent ble oppgitt å være den viktigste enkeltfaktoren. Hvis vi trekker ut nybilkjøperne, kommer tallet opp i hele 10 prosent. For nybilkjøpernes vedkommende var dermed sikkerhet den nest viktigste faktoren, kun slått av prisklasse (16 prosent).

Mens kjønnsforskjeller ikke er sporbare når det gjelder miljøbevissthet, trer det frem en tydelig forskjell i prioritering når det kommer til sikkerhet. Mens 6 prosent av de mannlige respondentene oppga sikkerhet som avgjørende, svarer hele 11 prosent av kvinnene det samme.

Kilder: Finn, Opinion

Les også:

  • Minimal interesse for miljøbiler
  • Bilkjøp: Far bestemmer
  • Hvilken bilmodell jeg kjører? Hmm...
  • De sikreste og farligste bilene
  • DinSide Motors juveler