Bilforsikring: Slik kan du få halv pris

Du bør sjekke avtalen din minst en gang i året. Av: Tommy Simon Norum (tommy.s.norum@gmail.com)

<b>KLARE RÅD:</b> Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer med klare råd. Velg en bil som er billig å forsikre, og sjekk prisbildet ofte. Velg billigst.  Foto: NTB SCANPIX
KLARE RÅD: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer med klare råd. Velg en bil som er billig å forsikre, og sjekk prisbildet ofte. Velg billigst. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringspriser på personbiler kan variere stort fra selskap til selskap. Mellom Gjensidige og Tryg Vesta skiller det eksempelvis 7.000 kroner - eller 51,9 prosent - på en fire år gammel Ford Mondeo med toiters dieselmotor.

Da snakker vi full kasko og 16.000 kilometer i kjørelengde og ellers like betingelser.

En formiddag i telefonen kan med andre ord bli en lønnsom affære.

Også på folkebilen Volkswagen Golf (2013-modell) er det store prisforskjeller fra selskap til selskap.

For en 50 år gammel mann fra Hamar er det hele 40 prosent å spare. If er billigst med 10.730 kroner i året, mens Gjensidige forlanger 15.039 kroner med de samme vilkårene. Tryg Vesta og Codan ligger et sted midt i mellom, og gir begge et tilbud i overkant av 13.600 kroner.

Slik gikk det sist vi sjekket

Velg fornuftig

STORE SPRIK: Det er forskjeller både i pris og i betingelser. Sjekk begge deler.  Foto: Finn.no/If.no
STORE SPRIK: Det er forskjeller både i pris og i betingelser. Sjekk begge deler. Foto: Finn.no/If.no Vis mer


Silje Sandmæl er forbrukerøkonom hos DNB. Hun forteller at man bør tenke fornuftig, og velge en normal bil som er rimelig å forsikre.

- Vil du bla opp færre tusenlapper fra egen lomme når uhellet inntreffer, må du betale høyere forsikringspremie. Det er derfor ikke gitt at det er best å velge den laveste egenandelen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB.

Bilforsikring: -Jeg trodde ikke sånt skjedde i Norge

Dette bekrefter også prisundersøkelsen vi har foretatt, hvor for eksempel bare Gjensidige kunne gi forsikringstilbud på en 2011-modell Porsche 911.

For en ung Oslo-beboer med 20 prosent bonus, 16.000 kilometer kjørelengde og 4.000 kroner i egenandel, vil det koste i underkant av 70.000 kroner i året å forsikre en Porsche 911.

Samtlige av de andre selskapene sier at prisen på en så spesiell bil må vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle.

Rabatt gir tryggere sjåfører

Superbil pluss ung fører = fy!

For å kunne gi tilbud fra de andre aktørene på Porsche 911, må de ha personnummer og registreringsnummer. Likevel byr det på problemer når testpersonen er 22 år.

Hos If må brukeren være over 35 år, Codan har 25 år som minstealder på full kasko, mens Tryg Vesta kan forsikre den tyske superbilen for 55.800 kroner i året. Etter fylte 23 år synker forsikringssumen med 25 prosent.

For en 50-åring fra Hamar med 75 prosent bonus, vil samme bilen koste 23.372 kroner i året.


Kan du kreve leiebil?

Forsikre på foreldre

- Du kan også spørre pent om du kan registrere bilen på mor eller far. Eldre bileiere får rimeligere forsikring, og man får vanligvis 50 prosent bonus hvis man har en bil med 70 prosent eller mer fra før, sier Sandmæl.

Ulempen er da at man ikke opparbeider seg egen bonus, og man kan fort møte seg selv i døra den dagen man skal ha egen forsikring. Selv om man oftest får mer bonus av å samle tre eller flere forsikringer i samme selskap, lønner det seg å høre med flere aktører.

– Du vil ofte få rabatter hvis du samler forsikringene, eller for eksempel bestiller via en organisasjon eller fagforening du er medlem av. Du kan også få rabatt når du bestiller via nett. Det lønner seg likevel å «shoppe» rundt for å finne billigst forsikring, og du bør også sjekke prisene ved jevne mellomrom, ettersom de endrer seg stadig, sier Sandmæl.

Nå slipper du bonustap

Sjekk før du kjøper bil

Forsikringer er en utgift det er svært vanskelig å forutse før man handler bil.

- Det kommer helt an på hva du skal forsikre og hvor dyre tingene er. I tillegg spiller bonus og rabattavtaler inn. Jeg anbefaler å sjekke forsikringspremien allerede før du kjøper en bil, for da slipper du å gå på en smell. Forsikring er en nødvendighet, men kan fort koste mer enn du har tenkt over, sier Sandmæl.

Det letteste er å beregne ut fra et bestemt registreringsnummer. Da blir prisen mest mulig troverdig. Så bør man finne ut om man trenger kasko og leiebil, eller om det holder med den lovpålagte ansvarsforsikringen.

HALVERTE FORSIKRINGSPRISEN: - Jeg mister litt tiltroen til selskapene når prisene varierer så mye, sier Rolf J. Enersen. Foto: TORBJØRN BERG
HALVERTE FORSIKRINGSPRISEN: - Jeg mister litt tiltroen til selskapene når prisene varierer så mye, sier Rolf J. Enersen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer


Sparte 10.800 kroner

Rolf J. Enersen (29) fra Eidsvoll har full kasko forsikring, og kjører 20.000 kilometer i året.

– Jeg syntes forsikringen var dyr, og etter å ha snakket med andre som har samme biltype, bestemte jeg meg for å ta en ringerunde til andre selskaper, forteller han.

I fjor kjøpte han en 2004-modell Nissan Patrol med tre liters dieselmotor og firehjulstrekk.

– Det er en bil som holder seg godt i pris, har god framkommelighet og som er kjent for å tåle mye kjøring. Den kan dra tung henger, har plass til mye bagasje, og er en fin familiebil. Jeg er avhengig av bilen i jobben, så firehjulstrekk er et must, selv om en slik bil er dyrere å forsikre, sier Enersen.

Halv pris

Tidligere betalte Enersen 21.600 kroner i året hos IF, eller nærmere 1.800 kroner i måneden. Etter å ha snakket med Gjensidige på telefon, fikk han et tilbud om 10.800 kroner i året, altså en halvering av summen.

Enersen forteller det er prisen som avgjør hvilket selskap han velger, og at det ikke trenger å være et stort og kjent selskap.

– Det er pris og egenandel som avgjør hvilket selskap jeg velger. Tidligere hadde jeg If, men Gjensidige ga meg det beste tilbudet. DNB lå et sted midt i mellom, forteller Enersen.

Skal følge med

Etter å ha oppdaget de store prisforskjellene synes han det er vanskelig å ha tiltro til selskapene.

- Nå er planen å følge med på prisene, og ta en sammenlikning en gang i året. Det er mye penger å spare, sier han.

- Man blir litt rådvill. I realiteten kan man spare penger til et sett nye vinterdekk i året, sier Enersen.

Rådet er med andre ord veldig enkelt. Sett av en formiddag i året for å ta en gjennomgang av forsikringsavtalene dine. Dette eksemplet tok kun for seg bilen, men det er store muligheter for at situasjonen er den samme for dine andre forsikringsavtaler.