Bilferie i sommer? I disse landene må du ha «grønt kort» for å kjøre

Tryg Forsikring ber deg være obs på egne regler for bilkjøring i Europa. Forsikringsbevis, internasjonalt førerkort er noen av reglene du må passe på.

ALBANIA: I mange øst-europeiske land, som her i Albania, kreves et grønt kort som viser at du har bilforsikring. Ellers kan du bli stoppet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALBANIA: I mange øst-europeiske land, som her i Albania, kreves et grønt kort som viser at du har bilforsikring. Ellers kan du bli stoppet. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Blant annet må du ha et såkalt «grønt kort», et bevis på at du har ansvarsforsikring. Har du ikke dette, kan du risikere å bli stoppet på grensa.

10 land

Det er i dag kun 10 land som krever grønt kort i bilen. I all hovedsak er det snakk om land i Øst-Europa, men også land lenger sør, som Tyrkia og Makedonia.

– Meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Hele listen over land der du trenger grønt kort, er som følger: Serbia, Makedonia, Albania, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova

– Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn, sier Brandeggen.

Internasjonalt førerkort i USA

Om du skal til USA, som er blitt et populært reisested for bilferie, anbefaler forsikringsselskapet at du har med internasjonalt førerkort. Internasjonalt førerkort er også obligatorisk i enkelte land i Europa. Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria krever alle internasjonalt førerkort.