Bilens mekka

The Motor City har akkurat avholdt bilmesse. Her er nyhetene fra Detroit.

 Foto: Wieck
Foto: WieckVis mer

Bilmessen i Detroit er en del av bilkulturen i Detroit, The Motor City. Det var her i Detroit bilbransjen i USA slo seg opp, og musikkindustrien fulgte raskt etter, med blant annet Motown Records. På slutten av 50-tallet, og videre utover 60-tallet var navn som Dodge, Chevrolet, Ford, Smokey Robinson, Marvin Gaye, The Jacksons, Stevie Wonder og The Supremes alle navn som hadde rotfeste i Detroit. Detroit var et senterets midtpunkt. Så begynte det å gå galt.

Snikende elendighet

I de senere årene har Detroit fremstått som en spøkelsesby. Over store områder finner vi gamle nedlagte bilfabrikker, og fraflyttede hus. Bilprodusentene har flyttet produksjonen til andre steder i USA, og verden for øvrig. Detroit ble vingeklippet som industrimetropol. Selv artistene stakk. Kriminaliteten skjøt i været, og i mange år var det forbundet med livsfare å reke gatelangs i Detroit sentrum.

HER FINNER DU ALLE NYHETETE SAMLET.

Filmindustrien på vei

I dag er Detroit i ferd med å komme seg opp i knestående. Filmindustrien i Hollywood har tiltrukket seg mange råtne egg, og mange store selskaper søker nå ut av Los Angeles. Detroit er klar til å ta imot, og er i ferd med å bygge seg opp som et alternativ, med flere store studioer. Myndighetene er i tillegg rause med gulrøtter. Sentrum bygges sakte men sikkert opp igjen, gamle erverdige bygninger pusses opp, og igjen er det mulig å ferdes til fots for en nysgjerrig nordmann. Biljournalistene får ikke lenger streng beskjed om å ta kollektivt til bilmessen. Nå kan vi gå fra hotellet til Cobo Arena uten å bli skutt på åpen gate. Detroit er igjen i ferd med å bli en by med atmosfære og sjarm. For noen år siden var deler av den en slagmark. Kanskje er det fortsatt håp for The Motor City?

Hundrevis av nyheter

Årets messe er et tegn på at bilmessen fortsatt henger med som en av de store internasjonale utstillingene. Mer enn 1.000 bedrifter er representert, mer enn 500 biler vises frem, det er ventet rundt 800.000 besøkende. Vi har skrevet om de aller fleste nyhetene, store som små. Her finner du de aller fleste.

Audi A6

BMW 1-serie M-Coupè

BMW 6-serie Cabriolet

Chrysler 300C

Ford C-Max Hybrid

Ford C-Max Energi

Ford Vertrek

Ford Explorer

Honda Civic Consept

Hyundai Veloster

Kia KV7

Mercedes-Benz C-Klasse

Mini Paceman

Toyota Prius C

Toyota Prius V

VW Passat