Bilene du ikke vil eie

Japanske biler er sikre kjøp, dersom du er på jakt etter en driftssikker bil. Men også Ford kommer godt ut med Focus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Bilene du ikke vil eie
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Subaru, Toyota, Ford, Nissan, Mercedes og Porsche er bilmerkene du bør ha i din garasje dersom du er på jakt etter biler med få feil og mangler. Det er nemlig bilmerkene som topper listen over biler med få feil og mangler i følge TüV.

Chrysler Voyager, en versting

Men listen forteller ikke bare hvilke biler som er best. Den forteller også hvilke biler som er problembarn. Hvilke biler du bør sky som pesten. Og verst er Chrysler Voyager. Over 20 prosent av bilene som var kontrollert hadde betydelige mangler, for Voyagere som er mellom fire og fem år gamle var tallet hele 21,5 prosent. Til sammenlikning er feilprosenten på en like gammel Toyota Starlet bare 2,1 prosent.

Tyve av hundre

Med betydelige mangler henviser TüV til mangler som gjør bilen trafikkfarlig. Chrysler har med andre ord ingen grunn til å være stolte av årets TüV undersøkelse. Tallmaterialet forteller nemlig at over hver tyvende – av hundre - Voyager har feil og mangler som utgjør en fare i trafikken.

Skremmende fra Seat

Men det er ikke bare Chrysler som er ille ute å kjøre. Også hver tiende Volkswagen Sharan, og over hver fjortende Opel Calibra har feil og mangler som gjør at bilen representerer en fare i trafikken. Direkte skremmende er det at 36,9 prosent av ti til elleve år gamle Seat Ibiza har betydelige feil og mangler.

Fire hovedgrupper

Foruten å dele opp i aldersgrupper deler også TüV opp i fire overordnede kategorier. Det er drivverk, bremser, lys og miljø. Hva gjelder drivverk er oljelekkasje fra motor og girkasse de hyppigste feilene, mens feil med trommelbremser og slitte bremseskiver skiller seg ut i kategorien bremser. Hva gjelder miljø er det stort sett problemer med eksosanlegget som er representert.

  • TüV Auto-Report 2001

  • TüV Auto-Report 2000