Toyota Concept-i - fremtidens forbrukerelektronikk på hjul

Bilen som vil bli din venn

Med kunstig intelligens skal denne bilen lære føreren å kjenne.

ROMSKIP: Toyotas nye konseptbil vil imøtegå oppfatningen om at å kjøre i fremtiden vil bli kjedelig. Bilen er kontrollert av et AI-system (kunstig intelligens), ved navn Yui, som bruker lys, lyd og berøringsfunksjoner for å dele informasjon. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer mye på bilfronten i vår tid. Elbilen har bekreftet at den vil utvikle seg til et troverdig alternativ til tradisjonelle biler med forbrenningsmotor, elektronikk og datakraft har gjort det mulig å utvikle selvkjørende biler og sikkerhetsnivået er blitt mange ganger høyere i løpet av de siste 20 årene.

Og i løpet av de neste 20 mener de fleste i bransjen at endringstakten vil akselerere kraftig - selv om den lange livssyklusen på en bilmodell - 5-8 år vanligvis - gjør at vi oppdager dem relativt gradvis.

Men konseptbiler som denne minner oss om hvor langt teknologien har gjort det mulig å gå videre i løpet av noen år. I Las Vegas står et godt eksempel på dette, utviklet av Toyota.

KINDEREGG: Transportmiddel, kamerat og - hvem vet - kanskje terapeut i samme slengen? Det mangler ikke på visjoner rundt Toyotas nyeste forslag til fremtidsbil. Foto: Toyota
KINDEREGG: Transportmiddel, kamerat og - hvem vet - kanskje terapeut i samme slengen? Det mangler ikke på visjoner rundt Toyotas nyeste forslag til fremtidsbil. Foto: Toyota Vis mer

Vil forstå deg

Om bare 13 år vil bilen din kunne være slik, tenker Toyota. Den vil ikke være en kald, følelsesløs maskin som skal ta deg fra A til B, men være en intelligent og forståelsesfull følgesvenn som du kan ha et nærmest følelsmessig forhold til.

Toppsjef for bildivisjonen i Toyota, Bob Carter, sa under avdukingen av kreasjonen vi ser her:

- Hos Toyota ser vi at det viktige spørsmålet ikke er hvorvidt fremtidige kjøretøyer vil være utstyrt med automatiske eller tilkoblede teknologier; det er opplevelsen menneskene har i forholdet til kjøretøyene, fastslår han.

- Takket være Concept-i og kustig intelligens (AI), tror vi fremtiden er et kjøretøy som kan engasjere seg med mennesket i et tosidig forhold, avslutter Carter.

Slik er altså visjonen som ligger bak utviklingen av konseptbilen Toyota Concept-i, som nå vises på elektronikkmessen CES i Las Vegas.

PRAKTISK? Det bør være høyt under taket - men da er det til gjengjeld lett å komme inn i bilen. Foto: Toyota
PRAKTISK? Det bør være høyt under taket - men da er det til gjengjeld lett å komme inn i bilen. Foto: Toyota Vis mer

Maskinen vil bli intelligent

Og for den som tenker at Yui, som er AI-agenten i denne bilen, er pur Science Fiction av typen HAL 9000 i Rom-Odyssé- serien til Arthur C Clarke, så kan det dementeres med en gang: Kunstig intelligens er allerede i dag på full fart inn i utviklingen av bilindustrien - i første omgang vil den fungere som tolk av diverse trafikale situasjoner i forbindelse med avanserte autopilot-løsninger som er under oppseiling.

Yui er ifølge skaperne av Concept-i utviklet innenfra og ut og er en integrert del av konseptet, som er blitt til i samarbeid mellom design-forskningssenteret i Newport Beach i California og teknologi-innovasjonssenteret i San Francisco.

TYDELIG: Via kunstig intelligens analyserer bilen situasjonen og tar selv avgjørelsen å advare andre via lysende tekst på karosseriet. Foto: Toyota
TYDELIG: Via kunstig intelligens analyserer bilen situasjonen og tar selv avgjørelsen å advare andre via lysende tekst på karosseriet. Foto: Toyota Vis mer

Skal forstå brukeren

Konseptet er skapt med grunnlag i en filosofi kalt «kinetisk varme», hvor varme må tas i betydningen vennlig interaksjon, altså en slags empatisk forståelse og et handlingsmønster basert på forståelsen av brukerens ønsker og behov.

For Toyotas kjøretøy gjelder dette altså hvordan maskinen vil være i stand til å tilpasse seg brukeren - eller i dette tilfellet på hvilken måte bilen vil forstå og tilpasse seg fører og passasjerer. Teknologiens forståelse av mennesket fordrer kunstig intelligens på et nivå som vil utvikles videre i årene som kommer - derfor er Concept-i og Yiu (altså AI-agenten), fortsatt på konseptstadiet.

Per i dag uttrykkes dette konkret gjennom respons på førerens handlinger ved bruk av lys, visuelle og hørbare signaler og følbare (haptiske) tilbakemeldinger fra berøringsflatene. Det vil ved hjelp av slike signaler meldes både inn- og utvendig om bilen er i selvkjørende eller førerkontrollert modus og mulige risikosituasjoner vil tolkes og varsles på tilsvarende måte.

Via Yui, den kunstige intelligensen, vil bilen lære seg førerens adferd og tilpasse seg og gi nødvendig informasjon på passende måte.

KJØLIG STIL: AI-agenten Yui i Toyota Concept-i vil kommunisere med fører og passasjer via eksempelvis fargekodet lys. Foto: Toyota
KJØLIG STIL: AI-agenten Yui i Toyota Concept-i vil kommunisere med fører og passasjer via eksempelvis fargekodet lys. Foto: Toyota Vis mer

Blir det slik?

Om det virker lite konkret og vanskelig å få oversikt over rekkevidden av, er ikke dette så rart - det er jo fortsatt en nåtidstolkning av en visjon for fremtiden. Men Toyota har altså villet vise en mulig måte bilen kan utvikle seg de neste årene - med basis i hva de regner med kan være tilgjengelig i år 2030.

Om det blir akkurat slik er selvsagt høyst usikkert - det er vel noe både vi og bilprodusentene kan enes om.

Men tiden går fort...

Les også:

Se flere bilder:

Alle foto: Toyota

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!