Bilen er en kjemikaliebombe

Nei, det er ikke bare eksosen som er helsefarlig. Kjemikaliene florerer også inne i nye biler.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duften av en ny bil er deilig, men den er ikke nødvendigvis sunn. For girspaken, rattet og dashbordet er fylt med kjemikalier, og kan skade helsen din.

Det er en amerikansk undersøkelse som viser at kjemikalier og tungmetaller som brom, bly, klor og kvikksølv er standardutstyr i mange biler. I undersøkelsen har eksperter sjekket over 200 biler på det amerikanske markedet, melder nettsidene til Forenede Danske Motorejere (FDM).

- Det er vanskelig å si hva folk skal være oppmerksomme på. Noen tåler ikke parfyme, enkelte blir dårlige av trykksaker og andre merker også noe i bilen. Det gjelder å kjenne etter, sier forskningsleder i danske Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed, Jesper Elberling.

Les også: Du er omgitt av farlige kjemikalier

Parker i skyggen
- Bilen er jo et slags lukket klimakammer, og mange forteller de får symptomer når bilen er blitt understellsbehandlet. Dessuten står duftfriskere virkelig høyt på listen over ting som sjenerer folk, legger Elberling til.

Den amerikanske undersøkelsen råder folk med nye biler til alltid å parkere i skyggen. Hvis det ikke er mulig, bør man bruke solskjermer. Det er nemlig varmen som frigir kjemikaliene fra interiøret. Og dette kan skje helt opp til tre å etter at bilen har forlatt fabrikken.

Deretter bør man også sørge for jevnlig utlufting av bilen, i tillegg til å vaske bilens vinduer og innvendige flater.

- Hvis man har en allergi bør man spørre forhandleren eller produsenten om bilen inneholder slike stoffer. Man bruker jo mye penger på en bil, og hvis flere spør kan det forhåpentligvis bli standard at forhandlerne gir opplysninger om hva som er i bilen, sier kommunikasjonssjef i det danske astma- og allergiforbundet, Christina Schärfe Lambach.

Les også: Syk av bussen