<B>FØRSTE PROTOTYPEN:</B> Slik så den første blindebilen ut. Den debuterte i fjor sommer.
FØRSTE PROTOTYPEN: Slik så den første blindebilen ut. Den debuterte i fjor sommer.Vis mer

Bilen du kan kjøre i blinde

Trykkluft er alt som skal til.

Andelen bilister som på et eller annet tidspunkt har mumlet (eller brølt) "er du blind, eller?" i kupéen er sannsynligvis ganske høy.

Andelen bilister som faktisk tror at vedkommende heisakjører er blind er sannsynligvis veldig liten.

Amerikansk bilteknologi har derimot andre planer, og ifølge danske Ingeniøren inkluderer de planenen biler som er så automatiserte at til og med blinde kan kjøre dem.

Debuterer under Daytona

Den 29. januar neste år vil en Ford Escape utstyrt med en rekke teknologiske nyvinninger vises fram på Daytona International Speedway-banen i Florida, USA, og planen er at den i forbindelse med 24-timers løpet 2011 Rolex 24 skal kjøres rundt banen av en blind person.

Demonstrasjonen utføres av de ansvarlige bak prosjektet, NFB (det amerikanske blindeforbundet) og Virginia Tech. Sistnevnte mottok ufordringen fra førstnevnte for tre år siden, og i den perioden har de altså - angivelig - klart å møte den.

AMERIKANSK FORD: Virginia Tech har valgt en Ford Escape som (blind) prøvekanin.
AMERIKANSK FORD: Virginia Tech har valgt en Ford Escape som (blind) prøvekanin. Vis mer


Enn så lenge eksperimenteres det med ulike løsninger. Bilen er utstyrt med en rekke sensorer og, naturligvis, en GPS-mottaker, i tilegg til et ratt som forteller føreren hvor vedkommende skal kjøre.

Trykkluft-navigasjon

Et annet alternativ for å formidle kjøreretningen er hansker utstyrt med vibrerende motorer på hver finger (unntatt tomlene), der motorene informerer føreren ved å vibrere i større eller mindre grad. Motorene kan også programmeres til å vibrere i ulike mønstre, slik at ting som hastighetsforandringer og en eventuell nødbrems raskt når føreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et slags virtuelt kart kalt "AirPix" hjelper også føreren å kjøre riktig. Dette kartet er ikke noe annet enn en matriseformet plate, som består av en rekke ruteformede åpninger som det kan blåses luft gjennom. Lufttrykket reguleres individuelt, slik at ulike luftmønstre kan "blåses" gjennom plata, før mønsteret når håndflaten til føreren. Tilsammen skal dette gi et mentalt, men samtidig fysisk kart over hvordan landskapet ser ut.

Du kan se hvordan dette luftrykkssystemet fungerer i praksis i denne videoen:

- Blinde har samme kapasitet

Formannen i det amerikanske blindeforbundet, Dr. Marc Maurer, mener at det hele tiden har vært feil at blinde ikke kan kjøre bil, og var derfor veldig glad da Virginia Tech tok plukket opp hansken.

- Ved å vise offentligheten at blinde har samme kapasitet som alle andre, kommer denne framvisningen (i Daytona journ.anm.) til å bryte ned den mur av stereotypier og misforståelser som forhindrer at vi blir fullt integrert i samfunnet. Vår eneste utfordring er å få adgang til den informasjonen vi behøver, sier Maurer ifølge Ingeniøren.

Den første prototypen ble utviklet på en såkalt strandbil i 2009, og selv om den ikke akkurat ligner på Ford Escape-modellen som vil bli brukt under Daytona-arrangementet, gir den et visst inntrykk av hvordan blindekjøring kan foregå.