Tyske bilprodusenter satser på bildeleordninger, ikke bare i Tyskland. Her er Car2Go i Vancouver. Foto: Daimler
Tyske bilprodusenter satser på bildeleordninger, ikke bare i Tyskland. Her er Car2Go i Vancouver. Foto: DaimlerVis mer

Bildeling brer om seg i Tyskland

Tyske bilprodusenter tenker nytt.

En av bilens absolutte hjemland, og stedet for autobahn med fri fart til tross. Tyskere er også kjent for en utpreget miljøinteresse. Og nå fører det til at bilfabrikantene tenker nytt, også ut over det å lage biler som slipper ut stadig mindre forurensning.

Dele nye biler

For noen få euro kan nå tyskere med gyldig førerkort cruise byen i en ny bil, skriver Der Spiegel. Alt som skal til er å være medlem av en bildeleklubb, og det siste er altså at også bilprodusentene er med på opplegget.

Her kan du stemme på årets bil i 2012

BMW, Daimler og Volkswagen

DriveNow er en bildeleklubb som drives av BMW og bilutleiefirmaet Sixt. Her koster medlemsskap kun 29 euro, noe som gir tilgang til hundrevis av BMWer og Minier som finnes i Berlins eller Münchens gater.

Prisen for bruk er 0,29 euro per minutt, og det inkluderer drivstoff, parkering og forsikring.

Men BMW er verken først eller alene. Konkurrent Daimler har også utviklet en bildelemodell med basis i den lille Smart-bilen. Dette programmet har fått navnet Car2Go, og har blitt prøvd ut i Ulm. Det skal nå finnes i Hamburg, Vancouver, Austin, og Wien, og skal snart rulles ut også i byer som Amsterdam og San Diego.

Bare i Wien vil det bli 500 Smart ForTwo tilgjengelig for medlemmer fra desember i år, mens selskapet melder at de etter 100 dagers drift i Vancouver har 5.000 medlemmer. Ifølge Der Spiegel skal programmet i løpet av de neste fem årene etableres i 40 til 50 byer på flere kontinenter.

Også Volkswagen er på banen, med bildeleprogrammet Quicar - del en Volkswagen, som nå lanseres i Hanover.

Alternativer i Norge

Bildeling er et alternativ til billeie også i Norge. Noen av de norske grupperingene har også et samarbeid, slik at medlemmer kan ta ut biler og bruke disse flere steder. Grønn Hverdag har en oversikt over bildeleordninger rundt om i landet. Vi kan ikke garantere at oversikten er uttømmende, men det er i alle fall et utgangspunkt om du er interessert i å prøve.