<strong>JORDSKJELVRAMMET:</strong> Mangel på Mass Air Flow Sensor eller luftmengdemåler fra Hitachi, skaper vansker for internasjonal bilindustri. Foto: Produsenten
JORDSKJELVRAMMET: Mangel på Mass Air Flow Sensor eller luftmengdemåler fra Hitachi, skaper vansker for internasjonal bilindustri. Foto: ProdusentenVis mer

Bildelen som kan forsinke nybilen

Mangel på en liten bildel kan forsinke bilproduksjonen hos mange produsenter.

Venter du på en ny bil kan du risikere å måtte vente lenger enn du tror. Forrige uke så vi på hvordan japanske bilprodusenter blir påvirket av jordskjelv/tsunami-katastroen. Men det er ikke bare i Japan bilproduksjonen rammes.

Etter jordskjelvet og tsunamien, er det nå for eksempel fokus på en liten bildel fra Hitachi Automotive Systems. Delen det er snakk om er en Mass Air Flow Sensor - en luftmengdemåler. Og akkurat denne benyttes i bilproduksjonen hos et cirka et dusin bilprodusenter verden over. Hitachi har nemlig en markedsandel på verdensbasis på omkring 60 prosent.

Og selv om det finnes flere som lager slike målere, melder nå mange bilprodusenter at de reduserer produksjonen på grunn av at de forventer delemangel.

Heller kjøpe brukt? De beste bruktbilkjøpene

Mange produsenter kan rammes

Onsdag denne uken gikk for eksempel Toyota ut i USA og Canada og advarte om at de måtte regne med produksjonsstopp eller redusert produksjon på grunn av leveringsproblemene fra Japan, skriver Wall Street Journal. Det samme melder den europeiske produsenten Peugeot-Citroën og amerikanske GM. Men det er langt flere merker som mottar denne delen fra Hitachi, mellom andre Ford Motor Company, Nissan, Renault og Volkswagen, ifølge danske Epn. Men det er ikke alle som har varslet produksjonsstopp foreløpig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hitachi tror de kan åpne produksjonen igjen denne helgen, men er ikke klare på i hvilken skala de kan operere.

Elektronikk: Kan datavirus ta kontroll over bilen din?

Liten del velter stort lass

Og her er det absolutt snakk om en liten del som velter gigantlass. Luftmengdemåleren koster ikke mange kronene. Eksempel fra norske deleleverandører tilsier at luftmengdemålere koster under tusenlappen ut til forbrukeren. Eksempelvis finner vi en fra Hitachi hos Biltema til 999 kroner.

Men siden bilindustrien kutter kostnader blant annet ved å minimere lagrene sine, har de kun deler for noen få dagers bruk på lager. Dermed går de nå tomme, og må justere produksjonen.

Slik sparer du drivstoff

Andre deler også

Det er ikke bare denne delen som etterhvert kan bli mangelvare. Mange av bilenes datakomponenter kan det også bli manko på, som eksempelvis LCD-skjermer til bilnavigasjonssystemer og microchips som måler for eksempel drivstofforbruk.

- Vi har bare sett toppen av isfjellet. Vi forventer de største virkningene fra midten/slutten av april, sa senioranalytiker Michael Robinet ved markedsundersøkelsesfirmaet IHS Automotive til Wall Street Journal torsdag.

Velg uoriginalt utstyr - spar store summer