Bilbeltet

Du har helt sikkert fått med deg at bilbeltet er blant bilens viktigste sikkerhetsutstyr. Men vet du hvordan bilbeltet skal brukes?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
RIKTIG BELTEPLASSERING: Bilbeltet bør ligge umiddelbart over kravebenet og tett inntil kroppen.
RIKTIG BELTEPLASSERING: Bilbeltet bør ligge umiddelbart over kravebenet og tett inntil kroppen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De aller fleste bilprodusenter har lenge utstyrt sine biler med høydejusterbare bilbelter. Men ikke alle vet hvordan disse skal justeres. Vi forteller deg hvordan.

Like over kravebenet

Bilbeltets hovedoppgave er å hindre passasjeren i å fare fremover ved kollisjon. Dette vet de fleste. Det ikke alle er klar over, er at kreftene ved en kollisjon kan bli voldsomme og at det i slike tilfeller er svært viktig at bilbeltet er plassert riktig.

For at bilbeltet skal gi mest mulig beskyttelse bør den diagonale delen av beltet ligge umiddelbart over kravebenet. Hvis bilbeltet ligger høyere, risikerer man at det vil skjære seg inn i halsen ved en kollisjon.

Høydejustering av bilbeltet foregår som regel ved at man trykker på en eller flere knapper ved beltets innfesting og justerer hele innfestingsdelen opp eller ned.

Tett inntil kroppen

I tillegg bør beltet ligge så tett som mulig inntil kroppen. Jo større avstanden mellom kroppen og beltet er, jo mindre er sjansen for at kroppen skal fanges opp av beltets diagonale del. I verste fall kan man skli ut av beltet, noe som kan føre til at hode og overkropp treffer rattet.

Du kan minke avstanden mellom brystet og beltet ved å justere hele setet frem eller ved å justere selve seteryggen.

Passasjerer

Husk å kontrollere at også kjæreste, ektefelle og venner har justert belteinnfesting og seteposisjon slik at bilbeltet ligger riktig.

Pute for barna

FARLIGE MANGLER: Denne bilen, en Suzuki Liana, mangler både hodestøtte og trepunktsbelte for midt-passasjeren i baksetet. Midt-plassen bør derfor ikke brukes.
FARLIGE MANGLER: Denne bilen, en Suzuki Liana, mangler både hodestøtte og trepunktsbelte for midt-passasjeren i baksetet. Midt-plassen bør derfor ikke brukes. Vis mer

De som kanskje er enda viktigere enn forsetepassasjerene, er barna, som vanligvis blir plassert i baksetet. Fordi barna har så kort rygg, er det helt nødvendig at de plasseres på en pute som er høy nok til at beltet blir liggende riktig over skulderen.

Hoftebelte ikke godt nok

Vi nevnte i forrige kapittel at enkelte bilmodeller kun er utrustet med to hodestøtter. Det finnes dessverre også bilmodeller som kun er utrustet med hoftebelte for den midtre baksetepassasjeren. Et slikt topunktsbelte er kun en nødløsning og vil ikke forhindre barnets overkropp i å bli kastet fremover ved kollisjon. Vi mener at det ikke er forsvarlig å plassere barn i seter som kun er utstyrt med hoftebelte.

Gravide

UNDER MAVEN: Hoftedelen av beltet bør plasseres under maven.
UNDER MAVEN: Hoftedelen av beltet bør plasseres under maven. Vis mer

For å unngå å skade fosteret, bør gravide plassere den diagonale delen av bilbeltet på oversiden av maven. Hoftedelen av beltet bør plasseres under maven. Sistnevnte kan imidlertid være vanskelig å få til og vi anbefaler derfor gravide familier å gå til anskaffelse av et spesialbelte som trekker hoftebeltet vekk fra maven og fosteret. Slike systemer leveres blant annet av HTS, som markedsfører Besafe Gravid i Norge. Besafe Gravid fås kjøpt i diverse utstyrsforretninger.

Huskeregler - bilbelte
1Bilbeltet bør ligge umiddelbart over kravebenet. Dette kan oppnås ved å justere høyden på innfestningen av bilbeltet.
2Bilbeltet bør ligge tett inntil kroppen. Dette oppnås ved å justere setet og/eller seteryggen fremover.
3Barn skal sitte på en pute som er høy nok til at beltet ligger umiddelbart over kravebenet.
4Seter med hoftebelter/topunktsbelter bør ikke benyttes.
5Gravide bør plassere hoftedelen av beltet under maven. Det finnes egne produkter for dette formålet. Den diagonale delen bør plasseres over maven.
6Lær familie og venner om hvordan bilbeltet skal brukes og pass på at de bruker lærdommen i praksis.

Du finner store bilder av korrekt og feil justert hodestøtte her.

 • Kilder: Trygg Trafikk, Finn Larsstuen, sjefsingeinør i Vegdirektoratet, Bertel O. Steen, Volvo Personbiler Norge
 • Relaterte artikler:

 • Nakkesleng: Disse bilene er de farligste
 • Saab med dobbelt sikkerhetsbelte
 • Volvo best i nakkeslengtest
 • Dette er nakkesleng
 • "Pysestrikken": Ikke bare for feiginger
 • Her finner du artikler om kollisjonstester
 • Her finner du artikler om sikkerhet
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!