Bilbeltekontroll over hele landet i helgen

Statens vegvesen vil få flere til å bruke bilbelte.

Denne helgen kan det lønne seg å være ekstra påpasselig med bruken av bilbelte. Foto: Colourbox.com
Denne helgen kan det lønne seg å være ekstra påpasselig med bruken av bilbelte. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende helg gjennomfører Statens vegvesen en landsomfattende bilbeltekontroll. Glemmer du bilbeltet i helgen, kan det dermed koste deg dyrt.

Forebyggende kontroll

Målet med helgens kontroller er ifølge Statens vegvesen å få flere til å bruke bilbelte. Og det koster å være glemsk:

Blir du stoppet uten bilbelte i helgen er gebyret for manglende bruk 1.500 kroner.

Vegvesenet skriver i en pressemelding at deres kontroller skal virke forebyggende, ettersom bilbeltebruken i Norge fortsatt ikke er god nok. Ulykkesanalyser viser nemlig at rundt 40 prosent av de som omkommer i bilulykker ikke har brukt bilbelte.


Det er uten tvil mange gode grunner til å bruke bilbelte; det er ikke minst det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken.

Les også: Frykter du biltyven? Da bør du ikke parkere her!

Bli varslet på sosiale medier

Ja, du bør helst følge reglene, også når det ikke er kontroll. Men påminnere kan være effektive hjelpere. Ønsker du rask informasjon om planlagte kontroller, vegarbeid og liknende, kan det lønne seg å bruke sosiale medier som Facebook og Twitter aktivt. Det finnes også egne apper, hvor brukerne deler informasjon om planlagte kontroller.

Nylig kunne DinSide fortelle om egne Facebook-grupper, der brukerne varsler om pågående fartskontroller. Utrykningspolitiet, som selv har en egen Facebook-side med informasjon om en del av deres aktiviteter, er imidlertid skeptisk til disse gruppene.

UP sier at de med sin metode og tilstedeværelse ønsker å forebygge hastighetsovertredelser og ulykker på veiene, og at slike varslingstjenester er med på å undergrave dette.

– Den preventive effekten av uforutsette kontroller er at mange vil holde fartsgrensene. Når det varsles, kan man beregne det, og det kan gi et incitament til å kjøre fortere, som igjen kan føre til trafikkulykker. Det kan også føre til at noen fristes til å kjøre i rus, for dersom de vet at det er kontroll så hadde de kanskje ikke turt det, sier UP-sjef Runar Karlsen til DinSide.

Ønsker du informasjon om planlagt vegarbeid, bilbeltekontroller og annen aktivitet Vegvesenet gjennomfører, kan det være smart å følge Statens vegvesen på Twitter. Her får man stadige tweets om det som skjer på norske veier landet over.

Les også: Slik bli politiets nye biler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!