Foto: Jogrim Aabakken
Foto: Jogrim Aabakken Vis mer

Bilavgiftsøkning og luksusskatt varsles

Bilavgiftsposten har vært mye mindre innbringende i 2009. Da går det mot høyere avgifter.

Publisert
Sist oppdatert

Det er leder i finanskomitéen, Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, som ifølge Dagens Næringsliv bekymrer seg for at provenyet (statens avgiftsinntekter) fra bilavgiftene har falt betydelig - faktisk med hele 3,8 milliarder kroner hittil i år sammenlignet med i fjor.

Mer om bilavgifter i årets statsbudsjett

Velger biler med lavere avgifter

Delvis er dette fallet i avgiftsinntekter et resultat av at mange nordmennhar kjøpt biler med lavere CO2-utslipp enn tidligere og generelt en vridning mot biltyper som er mindre innbringende når det gjelder avgifter.

Norge har svært høye bilavgifter, men det finnes viktige unntak - for eksempel elbiler. Se mer om de fantastiske elbil-fordelene.

- Dette bekymrer meg litt. sier Micaelsen til Dagens Næringsliv, - Slik velferdsstaten utvikler seg, trenger vi hver eneste krone vi kan få til barnehager, helse og omsorg. Og vi skal opprettholde provenyet på bilavgiftene. Men jo bedre teknologien blir, desto mer krevende blir det å kreve inn penger.

Større enn Passat er luksus

Ved siden av Danmark har Norge verdens høyeste bilavgifter, noe som gir oss verdens høyeste nybilpriser. Vi har svært høye bensin- og dieselpriser og vi har dårligere veier enn de fleste andre land. Samtidig blir det stadig flere bomstasjoner.

Visste du at du betaler tusenvis i avgift for ingenting?

Det er altså svært dyrt å kjøpe og å eie bil her i landet. Men likevel vil altså politikerne stramme inn.

- Vi må stramme til, og resultatet blir at "standard-Passaten" blir dyrere, sier Micaelsen videre til avisen, - Biler større enn dette blir ilagt en luksusskatt, fortsetter han.

Per idag koster en VW Passat stasjonsvogn med sterk motor og godt med utstyr 240.000 kroner i Sverige. I Norge koster samme bilen (2.0 TDI 140 hk Highline) 380.000 kroner. Mye tyder altså på at det snart kommer til å bli mer...

Dagens næringslivs artikkel her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer