<strong><B>PAKKE FOR PAKK:</strong> </B>Julegleden kan bli ødelagt om pakkene ligger synlige i bilen. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 80 millioner kroner etter bil-innbrudd. Foto: NTB / SCANPIX
PAKKE FOR PAKK: Julegleden kan bli ødelagt om pakkene ligger synlige i bilen. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 80 millioner kroner etter bil-innbrudd. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer

Bil-innbrudd koster forsikringsselskapene 80 millioner kroner

Et liten knakk på ruta er alt som skal til for at julegavene til barna plutselig er borte. Og forsikringsselskapene kan nekte deg erstatning.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble det utbetalt rundt 80 millioner kroner i erstatning til bileiere som hadde hatt innbrudd i bilen, ifølge ferske tall fra Finans Norge.

- Det er fort gjort å få knust en rute og bli frastjålet alle julegavene, sier Roger Ytre-Hauge som er fagsjef motor i Frende Forsikring.

Hvert år får forsikringsselskapet inn et utall meldinger om bil-innbrudd der gaver forsvinner.

- Spesielt utsatt er du om du parkerer på et sted der det ferdes lite folk, og alle handleposene er synlige fra utsiden, sier Ytre-Hauge.

LES OGSÅ: Slik pakker du bilen trygt i jula

Stress ingen unnskyldning

I de siste hektiske handledagene før jul er det neppe innbrudd i bilen som ligger nærmest oppi hjernebarken. Dermed hender det at verdifulle gjenstander blir liggende i bilen lenger enn de burde, eller at bildøren blir stående åpen.

<strong><B>ADVARER:</strong> </B>- Hvis du blir frastjålet en Xbox, TV eller andre dyre gjenstander, mens bilen står parkert utenfor butikken, så risikerer du at selskapene reduserer erstatningen din, sier fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Foto: FRENDE
ADVARER: - Hvis du blir frastjålet en Xbox, TV eller andre dyre gjenstander, mens bilen står parkert utenfor butikken, så risikerer du at selskapene reduserer erstatningen din, sier fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Foto: FRENDE Vis mer

- Prøv å skjule varene i bagasjerommet eller under bagasjetrekk, om du har. Kjør hjemom med posene underveis, og parker på steder der det er lyst og mye folk, råder Roger Ytre-Hauge.


En innbruddstyv bruker ikke mange sekunder på å ta seg inn i en bil, og kan like gjerne la seg friste av bugnende poser eller en innpakket gave, som av en veske eller sekk.

«Jeg skulle bare inn og levere en gave» er dessverre ingen gyldig unnskyldning for å bryte sikkerhetsforskriftene i forsikringsavtalen din, sier fagsjefen.

LES OGSÅ: Her er «Årets julegave 2015»

Du kan bli nektet erstatning

Forsikringsavtalen din krever at bilen skal låses og vinduer lukkes når det ikke er noen i bilen. Nøkkelen skal holdes utilgjengelig for uvedkommende.

- Det står også at du skal oppbevare personlig løsøre i låst bagasjerom eller takboks, opplyser Ytre-Hauge.

Forsikringsselskapene krever også at du aldri skal etterlate verdigjenstander i bilen, det kan være smykker, klokker, elektroniske apparater eller musikkinstrumenter.

- Det kan bety at hvis du blir frastjålet en Xbox, TV eller andre dyre gjenstander, mens bilen står parkert utenfor butikken, risikerer du at selskapene reduserer erstatningen din.

I tillegg til tapet av det som blir stjålet, kan innbrudd også gjøre stor skade på selve bilen.

LES OGSÅ: Vi bulker julen inn...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer