Betal mindre bompenger

Du kan få inntil 50 prosent rabatt i de 28 norske Autopass-bomstasjonene. Vi viser deg hvordan du går frem.

Hvis du bor i eller i nærheten av en by i Sør-Norge, er det stor sannsynlighet for at du for lengst har skaffet deg en såkalt Autopass-brikke. Denne elektroniske brikken sørger for at du slipper å stoppe ved din lokale bomstasjon. I tillegg sørger brikken for at du oppnår rabattert takst. I Oslo koster for eksempel en passering i utgangspunktet 25 kroner. Med Autopass-brikke slipper du unna med 20.

Gyldig ved 28 bomstasjoner

Autopass-brikken fungerer i dag ved 28 av 42 norske bomstasjoner. Det betyr at du som har Autopass-brikke slipper å stoppe i Autopass-stasjonene du passerer på vei til hytter, slektninger og venner. I stedet registreres passeringen ved den aktuelle Autopass-stasjonen og sendes til din lokale Autopass-operatør. Denne vil i sin tur belaste din saldo eller sende deg en faktura.

Ikke rabatt

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Hva med deg?

Har du avtale med flere bomstasjoner? (Avsluttet)
Nei, kun avtale med min lokale bomstasjon(40%) 615
Nei, har ikke Autopass-brikke(28%) 431
Ja, har avtale med flere bomstasjoner(17%) 264
Ja, har avtale med to bomstasjoner(14%) 215
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er imidlertid viktig å være klar over at en Autopass-brikke ikke gir deg rabatt ved "fremmede" Autopass-stasjoner. Riktignok finnes det tre unntak; Bomringen i Oslo, den nye "Bærumsringen" og Svinesundforbindelsen. Ved disse bomstasjonene får alle med Autopass-abonnenter automatisk rabatt. Men ved de 25 andre Autopass-stasjonene betaler "fremmede" Autopass-abonnenter full pris.

Fylles ut på nett

Det er imidlertid enkelt å sikre seg rabatt ved alle landets Autopass-baserte bomstasjoner. Alt du trenger å gjøre er å opprette en såkalt "tilleggsavtale" med bomstasjonene du hyppigst passerer. Dette kan gjøres på nett via Autopass sine sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever innbetaling av forskudd

Felles for de aller fleste bomstasjonene, er at de tilbyr deg 30, 40 eller 50 prosent rabatt. Forutsetningen for å oppnå disse rabattene, er at du er villig til å betale inn et forskudd. Jo større forskudd du er villig til å betale, jo større rabatt.

Bomstasjonen langs E18 i Øst-Agder, der enkeltpassering koster 25 kroner, forlanger for eksempel 875 kroner i forskuddsbetaling for å gi deg 30 prosent rabatt, 3.750 kroner for 40 prosent og 6.250 kroner for 50 prosent. Andre nøyer seg med mer beskjedne summer, deriblant bomringen rundt Tønsberg (262,50, 1.575 og 2.625 kroner).

Penger å spare

Hvis din personlige likviditet er svak, er det selvsagt ikke bare, bare å skaffe til veie slike summer. Spesielt ikke hvis din hyttevei innebær passering av flere bomstasjoner.

Men hvis du har råd til å unnvære noen tusenlapper - og ofte passerer "fremmede" bomstasjoner - kan det altså være penger å spare på å inngå tilleggsavtaler med de aktuelle bomstasjonene.

Beskjedent rentetap

Vi plikter selvsagt å gjøre oppmerksom på at du går glipp av alternative renteinntekter på forskudd-pengene. Men med de rentekuttene Norges Bank allerede har gjennomført og signaliserer at den vil gjennomføre de kommende månedene, vil tapet av renter være relativt begrenset, ikke minst etter skatt.

Ingen risiko

Risikoen er forøvrig ikke-eksisterende. Skulle du få behov for pengene - eller angre deg av andre årsaker - er det bare å si opp tilleggsavtalen. Du vil da få utbetalt innestående beløp fra det aktuelle bomselskapet.

Gjelder også lastebiler

Kjører du stor USA-SUV eller en annen lett lastebil? Muligheten for rabatter gjelder deg også. Og fordi lastebiler betaler minst dobbelt så mye som personbiler i alle bomstasjoner, er den potensielle gevinsten i kroner og øre aller størst for nettopp lastebileieren.

Kilde: Statens Vegvesen Vegdirektoratet, Fjellinjen

Relaterte artikler:

  • Alt om de nye bomsatsene
  • DinSide Motors juveler