Bestilt Tesla Model 3? Kredittkort sikrer pengene dine

Depositumet er betalt, og du har fått bekreftelsen i hånda. Du står i køen for å få kjøpe en Tesla Model 3, men hvor blir det av depositumet?

<b>PENGA PÅ BORDET:</b> Nei, det er ikke en god løsning. Betal med kredittkort.  Foto: TESLA
PENGA PÅ BORDET: Nei, det er ikke en god løsning. Betal med kredittkort. Foto: TESLA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av dem som har betalt inn 10.000 kroner for å sikre deg et tidligere eksemplar av en Tesla Model 3, eller Model X for den saks skyld?

Norge er antagelig det landet i verden med best forbrukervern. Dette gjelder på veldig mange områder, som eksempelvis bil. Her leveres stort sett alle merker med fem års garanti, eller mer. Også Tesla.

Men hva med de 10.000 kronene?

For å sikre kundenes penger er det i boligmarkedet en ikke uvanlig praksis at disse pengene blir satt på en klientkonto. Slik er det ikke når man kjøper en slags reservasjon fra Tesla.

Innbetalingen virker mer som en slags crowdfunding, en sammenraking av midler for at produsenten skal ha kapital til å bygge videre på en god idé. Forskjellen er at Tesla lar deg frem til et visst tidspunkt få angre på avgjørelsen, og når som helst ombestemme deg og få pengene tilbake.

Men hva om selskapet går konkurs i mellomtiden?

LES OGSÅ: Tesla Model S blir ny

Betal med kredittkort

Har du forhåndsbestilt Tesla Model 3?

(Avsluttet)
Nei, er du gal!(62%) 1018
Ja, selvsagt!(38%) 617
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vårt råd er at du betaler med kredittkort, forteller Martin Skaug Halsås i Forbrukerrådet.

I Norge stiller kredittkortselskapene opp for varer du har betalt, men som av en eller annen grunn ikke blir levert. Det samme gjør bankenes Visa-løsning, altså vanlige debitt-kort, kort som belaster dine egne kontoer hvor du har pengene dine. Kortutsteder stiller til og med opp dersom varen skulle ryke i garantitiden, men forhandler er konkurs.

Du trenger altså ikke ta opp pengene som et forbrukslån gjennom et kredittkort for at løsningen skal gjelde.

- Til nå har vi kun tatt imot depositum i form av kreditt- eller debetkort, forteller kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland, til Dinside.

Med dette bekrefter han indirekte at norske kunder ikke står i fare for å miste pengene sine om så uhellet for Tesla skulle være ute. Dette er likevel ikke tilfellet i alle markeder, for i betingelsene man skriver under når en reservasjon gjøres, står det ingenting om hvordan pengene er sikret fra Tesla sin side.

Les mer om: Elon Musk - batterimannen som går motstrøms

Store summer

VOLDSOM INTERESSE: Det var rene Apple-tilstander da Tesla la ut Model 3 for forhåndssalg. I USA stod folk i lange køer for å betale 1.000 dollar i depositum for den kommende elbilen. Foto: STEVE RINGMAN / THE SEATTLE TIMES / AP / SCANPIX
VOLDSOM INTERESSE: Det var rene Apple-tilstander da Tesla la ut Model 3 for forhåndssalg. I USA stod folk i lange køer for å betale 1.000 dollar i depositum for den kommende elbilen. Foto: STEVE RINGMAN / THE SEATTLE TIMES / AP / SCANPIX Vis mer


Det siste bekreftede antall reservasjoner fra Tesla lyder på rett oppunder 330.000 biler. I mellomtiden er det antagelig blitt enda flere.

Dette gir i overkant av tre milliarder norske kroner inn på en Tesla-konto, men du som kunde blir ikke tilgodesett med renter. For dette er nemlig nedskrevet i dokumentet du signerer.

Rentene fra pengene dine håver Tesla inn selv, og bare én prosent rente gir selskapet et titalls millioner kroner i renteinntekter for hvert av de årene de sitter på kundenes penger.

Når bilene kan leveres er det sagt svært lite om, spesielt med tanke på det store antallet biler det er tegnet opsjoner på. Det er ikke utenkelig at kalenderen viser et godt stykke inn i 2019 før alle som til nå har tegnet reservasjon har fått bilene sine.

Tidligere i vinter åpnet Tesla en ny fabrikk i Tilburg i Nederland, der de også har fasiliteter fra før. I et intervju med Elon Musk indikerte han at denne fabrikken var et skritt på veien til produksjon av Model 3, men at den frem til dette først og fremst skal benyttes til å ferdigstille allerede produserte biler som ankommer fra fabrikken i USA.

Neste kapittel i sagaen om Tesla blir Model Y, en kompaktbil av den mindre sorten, men først må Model 3 på vegen. Det kan som sagt ta sin tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!