Best å eie

Lexus-eiere er mest fornøyde med bilen sin, mens Fiat-eierne er minst fornøyd.

Ja, vi elsker Lexus, ifølge den siste AutoIndex-undersøkelsen.
Ja, vi elsker Lexus, ifølge den siste AutoIndex-undersøkelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er altså konklusjonen etter en stor undersøkelse blant nesten 100.000 bileiere, derav 19.000 norske.

Med "best å eie" mener man her hvor tilfredse bileierne er med bilen, bilmerket og service fra forhandler og verksted.

Lexus var med i undersøkelsen for første gang i fjor, og gikk også da av med seieren som beste bilmerke.

– At kundene igjen plasserer Lexus som soleklar vinner i bransjens mest omfattende og prestisjefylte undersøkelse betyr utrolig mye for hele organisasjonen. Dette er en pris vi setter høyt, sier Lexus-sjef Jan Christian Holm i en pressemelding.

Ville du anbefalt "ditt" bilmerke til andre? Hvorfor det, i så fall? Del dine meninger i debatten nedenfor. Vi ber deg om å holde en saklig tone i debatten.


Dette vektlegges

AutoIndex er en undersøkelse som ser på hvor tilfredse bilkundene er når det kommer til bilen, forhandlere, verksteder og lojalitet. I tillegg til å kåre vinnere innenfor de fire ulike kategoriene, legges også alle resultatene sammen, og det kåres en sammenlagtvinner.

I år er det Lexus som vinner i alle fire delkategoriene, i tillegg til å også gå seirende ut som sammenlagtvinner.

De ulike kategoriene er imidlertid vektet noe forskjellig når det kommer til sammenlagtprisen: Bilen er vektet 40 prosent, mens forhandler, verksted og lojalitet er vektet med 20 prosent hver.

Det er totalt 23 bilmerker som er er med i den norske delen av undersøkelsen.

De beste og de verste

Her kan du se hvilke merker som kommer best og dårligst ut i de ulike kategoriene og totalt sett.

Når det kommer til hvor tilfredse bileierne er med bilen sin, gjelder dette både de som kjøper nytt og de som kjøper brukt, og Lexus vinner i begge disse kategoriene. Også BMW, Mercedes, Audi og Toyota kommer godt ut når det gjelder tilfredshet med bilen.

Audi og BMW kommer også godt ut i veihjelpstatistikkene, da altså med lite behov for veihjelp.

Se vår store videoguide til bruktbilkjøp

Best og verst (Dette er de fem bilmerkene i toppen og bunnen av listen)
RangeringTotalscoreBilen Forhandler Verksted Lojalitet
1LexusLexusLexusLexusLexus
2BMWBMWToyotaSubaruBMW
3AudiMercedesAudiToyotaAudi
4ToyotaAudiBMWRenaultSubaru
5MercedesToyotaOpelOpelMercedes
--     
19HyundaiSaabMitsubishiMitsubishiCitroën
20NissanOpelCitroënFordHyundai
21SuzukiHyundaiNissanBMWOpel
22SaabFiatMazdaNissanFiat
23FiatSuzukiFiatFiatSaab
Kilde: AutoIndex 2013


Bedre og verre enn gjennomsnittet

I tillegg til den rene rangeringen, er alle merkene poengsatt, og maks poeng totalt sett er 1.000, og gjennomsnittet i totalsammendraget er 820 poeng.

Her oppnår Lexus 914 poeng, BMW 859 poeng, Audi 854 poeng og Toyota og Mercedes 853 poeng.

I bunnlista: Fiat får 761 poeng, Saab 785 poeng, Suzuki 788 poeng, Nissan 789 poeng og Hyundai 796 poeng.

Espen Kristoffersen, salgssjef for Fiat i Norge, sier til DinSide at de selvsagt ikke er fornøyde med denne plasseringen.

– Dette er noe vi tar alvorlig og vil ta tak i. Undersøkelsen har hovedfokus på personbiler men vi selger for øyeblikket mest varebiler. I år har vi lansert en ny personbil i Panda 4x4, og vil utvide personbilserien vår med ny Fiat 500L som kommer nå i mai. Med et bredere modellspekter vil vi bli mer synlige i det norske markedet og tiltrekke oss flere kunder, skriver Kristoffersen til DinSide i en epost.

Han sier også at deres interne undersøkelser gir et annet bilde av kundetilfredshet enn det som kommer frem i AutoIndex.

– Fiat 500-kunder, som er den bilen vi selger mest av i dag, er veldig fornøyde med bilen og den oppfølgingen de får fra våre forhandlere og verksteder.

Det er flere enn de fem notert i bunnlista som oppnår lavere poengsum enn snittet. I tillegg til de tidligere nevnte, har også disse bilmerkene lavere poengsum enn de 820 som er gjennomsnittet: Kia, VW, Peugeot, Ford, Mazda, Mitsubishi, Citroën og Opel.

Les også: Disse bilene betyr trøbbel

Dette er vektlagt

Undersøkelsen består av 164 spørsmål om bilen, forhandler, verksted og lojalitet. Her blir bileierne spurt om alt fra sittekomfort, støynivå, driftssikkerhet, forhandlerens kunnskap og imøtekommenhet, forhold rundt verkstedtjenester mm.

Store endringer

Det er ganske stabilt i toppen av listen, med Lexus på topp de siste to årene. Før Lexus kom inn på listene, skiftet BMW, Audi og Toyota om å inneha topplasseringene de siste årene.

Det er også noen merker som utpeker seg med større hopp i tilfredshets-listene, Renault har for eksempel dratt seg opp på en 10. plass, fra 21. plass så sent som i 2010. Også Kia har gjort et liknende kvantesprang, fra 22. plass i 2008.

Andre veien har Mazda tapt terreng de seinere årene, de er nå på en 15. plass totalt - fra 9. plass i fjor og 8. plass i 2009. Saab har også tapt vesentlig terreng, fra 4. plass i 2009, ramlet de ned på 18. plass i 2012 - og befinner seg nå på 22. plass totalt sett. Dette har selvsagt sin naturlige forklaring i at Saab ble slått konkurs i desember 2011.

Ville du anbefalt "ditt" bilmerke til andre? Hvorfor det, i så fall? Del dine meninger i debatten nedenfor. Vi ber deg om å holde en saklig tone i debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!