Corona-krigen

Ber bilprodusenter legge om

Den britiske regjeringen vil at fabrikkene omstilles til produksjon av respiratorer.

PUSTEHJELP: Sykehus trenger respiratorer og bilprodusenter står uten jobb. Regjernigen i England foreslår storstilt omlegging. Foto: JACK GUEZ / AFP)
PUSTEHJELP: Sykehus trenger respiratorer og bilprodusenter står uten jobb. Regjernigen i England foreslår storstilt omlegging. Foto: JACK GUEZ / AFP) Vis mer

Den britiske helsemininisteren Matt Hancock har kommet med et ganske friskt ønske til den engelske bilindustrien, som for øyeblikket halter på grunn av coronaviruset og leveranseproblemer av komponenter fra underleverandører. Mange av disse ligger i Asia.

Hvor alvorlig man skal ta forslaget, som kom under «The Andrew Marr Show», kan det settes spørsmålstegn ved. Han fortalte at regjeringen var i diskusjon med «all verdens selskaper», inkludert bilfabrikanter og millitæravdelinger.

Den britiske regjeringen ønsker å utnytte bilfabrikkenes ledige kapasitet til å bygge respiratorer til landets sykehus.

I dag finnes det ca 5000 respiratorer i Storbritania, men Hancock tror at man trenger å mangedoble antallet på grunn av pandemien.

- Vi må skalere opp produksjon av viktig utstyr som for eksempel respiratorer for å kunne hjelpe de mest utsatte, og produsentene må hjelpe oss i denne krisen, sier regjeringen i en uttalelse.

- Alle som kan, skal omstille ingeniører og produksjonslinjer for å bygge respiratorer, sier Hanckock.

RESPIRATORER: Bilprodusentene må bygge sykehusmateriell når bilproduksjonen stopper, mener helseminister Matt Hancock. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
RESPIRATORER: Bilprodusentene må bygge sykehusmateriell når bilproduksjonen stopper, mener helseminister Matt Hancock. Foto: REUTERS/Henry Nicholls Vis mer

Hvordan det skal skje i praksis, har han ingen svar på, men sier at det må skje.

Ingen bilprodusenter har bekreftet hendvendelse fra regjeringen til The Guardian, men JCB, som lager hurtiggående traktorer, bekrefter at de er i dialog med regjeringen om respiratorproduksjon. Det samme gjør det multinasjonale logistikkselskapet Unipart Group.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!