Bensin til halv pris over grensa

Ny grenseavtale gjør at flere kan fylle billig bensin, men da må du bo i denne kommunen.

BENSIN OVER GRENSA: De som bor nær russegrensa vil snart kunne benytte det nye grenseboerbeviset for å utnytte lave bensinpriser i Russland. Foto: Colourbox.com
BENSIN OVER GRENSA: De som bor nær russegrensa vil snart kunne benytte det nye grenseboerbeviset for å utnytte lave bensinpriser i Russland. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du fylle virkelig billig bensin, holder det ikke å reise som harryhandler til Svinesund. Den virkelige billige bensinen får du helt andre steder enn på svenskegrensen.

Forutsetningen er imidlertid at du bor i en helt spesifikk kommune.

Så mye kan du fylle

I følge tips fra en av DinSides lesere, er det allerede vanlig for nordmenn bosatt i Sør-Varanger med visum til Russland, å fylle drivstoff i grensebyen Nikel før de reiser hjem til Norge.

I den russiske byen koster nemlig både bensin og diesel rundt 29 rubler, som tilsvarer cirka 5,50 norske kroner per liter.

Som privatperson kan du trygt fylle tanken før innreise til Norge. Tollforskriften bestemmer hvor mye du kan ta med av drivstoff fra utlandet. Grensen for innførsel av drivstoff er den samme uavhengig av reisens varighet.

– Det er tillatt å ha med full tank på bilen inn til Norge, pluss 10 liter ekstra ved siden av, forteller Louise Holtoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet til DinSide.

Hun spesifiserer at dette gjelder for privatpersoner som kjøper drivstoff til personlig bruk.

Drivstofftanken på kjøretøyet kan romme inntil 600 liter, og verdien på drivstoffet kommer i tillegg til innførselskvoten på 3000 og 6000 kroner - om du er borte under eller over 24 timer.

Når den nye Grenseboeravtalen trår i kraft i løpet av mai i år, vil dette gjøre tilgangen på billig drivstoff i nabolandet langt enklere for de som bor i nærheten av grensa.

Les også: El-bil-prisene raser, men lønner det seg likevel?

Slik fungerer avtalen

Grenseboeravtalen gjelder for de som er bosatt Sør-Varanger kommune på norsk side og i Nikel og Petsjenga kommuner på russisk side, innenfor en sone på 30 kilometer fra riksgrensen.

Fra Kirkenes til riksgrensen på Storskog er det bare 15 kilometer. Videre fra grensen til Nikel er det ytterligere 10 kilometer.

Nordmenn som ønsker å få utstedt et grenseboerbevis, må ha vært bosatt i området de tre siste årene. Og når avtalen trår i kraft, kan de søke om et bevis på Russlands konsulat i Kirkenes.

Beviset har en gyldighet på tre år og skal koste 20 euro, som tilsvarer cirka 150 kroner med dagens kurs. Her kan du lese hele grenseboeravtalen


Vis større kart

Les også: Hjelp å få på bensinstasjonene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!