Båtulykker: Sikkerhet til sjøs

Hvert år drukner flere titalls personer når de ferdes på sjøen. En av 1.000 båter brenner hvert år. Sikkerhet er derfor en viktig del av båtlivets gleder. Når du gjør båten din klar for en ny sesong, bør du samtidig gå over sikkerhetsutstyret.


Både brannslukningsapparat og førstehjelpsutstyr har sin naturlig plass i enhver båt. Hvis ikke kan båtdrømmen i verste fall snu seg til et mareritt.

Pulverapparat

Er båten din lenger enn ti meter, har innenbordsmotor eller utenbordsmotor som yter mer en 35 hestekrefter, vil forsikringsselskapet krever at du har et brannslukkingsapparat ombord. Apparatet må være på minst tre kilo. Vær imidlertid klar over at minimumskravet faktisk også er et minimum av hva du trenger i kampen mot flammene: Har du brukt et brannslukkingsapparat vet du at tre kilo slett ikke er mye. Derfor skader det ikke å ha det dobbelte. Har du større båt kan det også være forsikringsselskapet krever at du har et større apparat.

Har du allerede et godt brannslukkingsapparat om bord bør du selvfølgelig sjekke manometeret -- måleren som kontinuerlig sjekker trykket i brannslukkingsapparatets gassflaske. Ligger nålen på grønt område indikerer dette på at apparatet har nok trykk. Rødt betyr skift apparat.

Et brannslukkingsapparat trenger lite vedlikehold. Det kan allikevel være lurt å snu apparatet på hodet, eller riste det litt fra tid til annen. Dette for at ikke pulveret skal klumpe seg inne i apparatet, noe som kan skje i forbindelse med at båten har stått rolig på land en hel vinter. Hører du ikke pulveret når du rister apparatet er det trolig dette som har skjedd. Hva gjør du da? Kaster det og kjøper nytt.

Husk også at et brannslukkingsapparat bare kan brukes en gang.

Førstehjelpsutstyr

Røde Kors, som stadig kommer i kontakt med sjølivets skyggesider, anbefaler alle båtfolk å ha førstehjelpsutstyr om bord. Førstehjelpsbustyret ditt bør minst inneholde en enmannspakke (forbindingsutstyr), plaster, saks og et par engangshansker. Har du ikke dette i båten din får du kjøpt en førstehjelpspakke for en drøy hundrelapp.

Påbudt flyteutstyr

Var du klar over at du til enhver tid plikter å ha flyteutstyr til samtlige passasjerer i båten din? Hvis ikke risikere du at lovens lange arm innhenter deg i form av et forenklet forelegg. Gå derfor over båtens flyteutstyr samtidig som du tar resten av vårpussen.

Når du endelig har fått båten på vannet er du ikke pålagt å bruke flyteutstyret du har om bord. Men husk at det heller ikke er forbudt, og at du er et dårlig forbilde for ungene dersom du krever at de bruker flyteplagg, men at du selv slipper..

Høyere kunnskap – lavere forsikringspremie

Norges Forsikringsforbund er nøye med å poengtere at godt sikkerhetsutstyr aldri kan erstatte menneskelige ferdigheter. Derfor gir ikke forsikringsselskapene deg redusert premie selv om du har båten full av sikkerhetsutstyr. Har du derimot fullført et maritimt kurs er sjansene gode for å reforhandle forsikringspremien din.

Har du ikke Båtførerprøven bør du kanskje avlegge den som en del av vårpussen?