Barnesikring: Er det trygt å kjøpe brukt?

Barnet må ha barnesete, og du har tre muligheter for å skaffe det. Du kan kjøpe nytt, leie eller kjøpe brukt. Kjøper du nytt så vet du at alt er i orden, men nytt utstyr er dyrt. Er barnet ditt like trygt i et brukt sete?

Først og fremst er det viktig å huske på at setet er ikke sikrere enn det du gjør det til. Ethvert sete som kjøpes, selges eller brukes, nytt eller brukt, skal være godkjent på det tidspunktet det ble kjøpt -om det er ti år gammelt eller i dag. Men setet er kun godkjent når det brukes på riktig måte. Det må altså være riktig montert, og seler må benyttes, for at godkjenningsstempelet i hele tatt trår i kraft!

Lovlig

Det er fullt lovlig å selge og kjøpe brukt barnesikringsutstyr, selv om det ikke oppfyller dagens sikkerhetskrav. Ett krav stilles det imidlertid til salg av brukt utstyr, og det er at det skal ha vært godkjent etter de kravene som ble stilt den gang utstyret var nytt. Men bare å vite dette, er for lite til at du kan være sikker på at utstyret vil beskytte barnet best mulig.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vit forhistorien!

- Man må ikke kjøpe brukt barnesikringsutstyr som man ikke vet forhistorien til, sier informasjonssjef i Trygg Trafikk, Bjørn Lyster.

Du bør være helt sikker på at barnesetet ikke har vært involvert i en ulykke. Det behøver ikke å ha vært så veldig stort sammenstøt før det kan ha påført barnestolen skader, noe som gjør at den ikke er sikker lengere. Skaden behøver ikke nødvendigvis å være synlig for at den kan forringe setets egenskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg derfor for å være absolutt sikker i din sak.

Sjekk utstyret nøye

Du bør også inspisere stolen nøye for skader. Hvis det er mulig, så bør du ta av tøydekket og sjekke at det ikke er sprekker eller andre skader på selve stolen. Du bør også sjekke at alle remmer, låser og sømmer er intakt.

Samtidig må du forsikre deg om at stolen var godkjent den gangen den ble solgt. Pass også på at du får med den opprinnelige bruksanvisningen, slik at du kan se hvordan setet skal festes.

Strengere krav -bedre utstyr

Et aspekt du bør ha i tankene når du vurderer om du skal kjøpe nytt, brukt, eller leie, er at hver ny E-norm som kommer, er strengere enn sine forløpere. Dette betyr også at stolene faktisk blir bedre og sikrere med hver ny norm. Det er imidlertid nyttig å være klar over at det finnes utstyr som er godkjent etter en eldre norm, men som utmerket godt ville blitt godkjent også etter dagens norm.

Produsentene -- og Trygg Trafikk -- råder deg til ikke å kjøpe utstyr som er for gammelt, fordi stolen svekkes over tid. HTS, som er en av de største produsentene på markedet, råder deg til ikke å kjøpe utstyr som er eldre enn seks år gammelt.