Maxi Cosi Priori
Maxi Cosi PrioriVis mer

Barneseter for 2-punktsseler

Det er kanskje vanskelig å finne barneseter som er godkjente til å festes med bilens hoftebelte, eller 2-punktsselen. Men fortvil ikke: stolene finnes, de.

De aller fleste barnesetene for bil i dag er av den typen som skal festes med bilens 3-punktsseler -- altså en sele som har 3 festepunkter og dermed går over bryst og mage, i tillegg til over hoftene. Når bilen kun har fire 3-punktsseler og familien etter hvert er blitt så stor at midtsetet må tas i bruk, stiller nødvendigheten seg raskt til et barnesete som kan festes med bilens 2-puktssele, som altså kun er et hoftebelte.

To muligheter

Vi har fått gjentatte forespørsler fra lesere som lurer på om slike seter i det hele tatt eksisterer, og i tilfelle hvilke disse er og hvor man får tak i de.
I utgangspunktet har du to muligheter når du står overfor problemet med 2-punktsselen: du kan ettermontere en 3-punktssele, eller du må kjøpe et barnesete som er godkjent for montering med kun hoftebeltet.

Ettermontering av 3-punktsbelte

Prisen på ettermontering varierer mye, avhengig av hvor gammel bilen er, og hvilken bil det er. Desto eldre bilen er, jo mer arbeide er det med å montere den nye selen, og jo dyrere blir det. Det er også mer arbeide å ettermontere en slik sele i en stasjonsvogn eller en kombi, enn det er i en sedan. I en stasjonsvogn eller kombi må hele systemet med braketter og fester bygges opp fra grunnen, mens det i sedanen er enklere i og med at man har en fast hattehylle. Prisene for den greieste monteringen begynner på litt i overkant av 2.000 kroner, men avhengig av arbeidsmengde kan det også bli en dyr affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnesetene

Så over til barnesetene: de finnes, men de kan kanskje være vanskelige å finne. Vi kontaktet de største barneutstyrsforretningene i Oslo, samt HTS og Simo, som er et par av de største merkenavnene i denne sammenheng.

HTS har to stoler som er godkjente til bruk med montering i 2-punkts belte. Dette er BeSafe Kid og BeSafe Basic. Dette er i utgangspunktet samme stolen, men Basic-utgaven har ikke like mye reguleringsmuligheter som Kid-utgaven. Setene må monteres bakovervendt, og kan brukes fra 0-18 kilo (0-4 år).

Simo har Maxi Cosi Priori som kan monteres med 2-punktssele. Denne kan bare monteres fremovervent -- altså med kjøreretningen, og brukes fra 9-18 kilo (9 mnd til 4 år).

BabyShop hadde ingen seter for montering med 2-punktsseler, men Barnevognhuset og Rudo Helgesen a/s hadde noen muligheter. Begge oppga setet Concord FixMax, som monteres forovervendt og brukes fra 9-36 kilo. I tillegg hadde Barnevognhuset en modell av samme merke, Concord Maxus, som et alternativ. Denne monteres også fremovervendt, og kan brukes fra 9-36 kilo.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke på noen måte er en komplett oversikt over de mulighetene som finnes på det norske markedet. Per i dag finnes ingen registre over hvilke barneseter for bil som faktisk er godkjente og i salg i Norge i dag.