Bak uvitenhetens slør

At fjernlys blender er en kjent sak, men det gjør også nærlysene. Derfor bør du skru over til parklys når du parkerer langs veien.

Vi har tidligere skrevet en artikkel om riktig bruk av tåkelys. Den artikkelen finner du her. Men også når det gjelder bruk av nærlys syndes det mye, og det kan være livsfarlig.

Bussene blender ned

Du har sikkert langt merke til at busser slår over fra nærlys til parklys når de stopper på bussholdeplasser. Men hvorfor gjør de det? Svaret er enkelt; nærlys blender og danner en blindsone. En blindsone som kan skjule småbarn eller voksne, en blindsone som er livsfarlig.

Selv om nærlys ikke på langt nær blender like mye som fjernlys er de kraftige nok til at du får redusert sikt når de kjører forbi en bil som har parkert med nærlysene på. Det eneste du ser er to lysende øyne, men hva som skjuler seg i mørket ser du ikke - det forblir gjemt bak uvitenhetens slør.

Bruk parklys når du parkerer langs veien

Derfor bør du slå over til parklys når du parkerer bilen langs veien. Da slipper du å blende trafikken som er avhengig av så mye sikt som mulig for å kjøre sikkert - og den eller de som står langs bilen blir sett.

Flere alvorlige ulykker har oppstått fordi bilførere ikke har skrudd på parklysene når de har stoppet langs veien, ulykker som kunne vært unngått ved å vri på en bryter.

Artikkelen fortsetter under annonsen