FORVIRRENDE: 644 eller 325 liter? Hvor stort er egentlig nye Hyundai Tucsons bagasjerom?
FORVIRRENDE: 644 eller 325 liter? Hvor stort er egentlig nye Hyundai Tucsons bagasjerom?Vis mer

Bagasjeromsmål - igjen

Rommer Hyundai Tucson 644 eller 325 liter bagasje? Ulike målemetoder har resultert i et salig kaos omkring bagasjeromstall.

Etter å ha bli tipset av en irritert leser, fant vi følgende beskrivelse av nye Tucson på Hyundai-importørens hjemmesider:

"Den store akselavstanden har dessuten gjort det mulig å utstyre Tucson med et imponerende romslig bagasjerom på hele 644 liter. Bakseteryggene kan dessuten foldes fram med en enkelt håndbevegelse. Samtidig senkes sitteputen, og man får et lasterom på 1856 liter med helt flatt gulv!"

Like aktuelt

Det er nå ett år siden vi sist gang skrev om bagasjeromsmål, men dette sitatet beviser at bagasjeromsmål er et evig aktuelt tema. Denne teksten kan nemlig tolkes som om Hyundai har utviklet en bagasjesluker av de sjeldne. 644 liter er et voldsomt tall, ikke minst hvis vi sammenligner med konkurrentene. Nissan X-Trail rommer ikke mer enn 410 liter, Mitsubishi Outlander klarer ikke mer enn 402 og Subaru Forester nøyer seg med 387.

SAE og VDA

REDELIG I: Nissan-importøren er redelig og oppgir VDA-tall for sin bestselger X-Trail.
REDELIG I: Nissan-importøren er redelig og oppgir VDA-tall for sin bestselger X-Trail. Vis mer


Går virkelig nye Tucson utenpå konkurrentene når det kommer til bagasjeromsplass? Nei, selvsagt ikke. Forklaringen bak de oppsiktsvekkende tallene er at Hyundai-importøren har valgt å bruke såkalte SAE-tall, mens storparten av konkurrentene oppgir såkalte VDA-tall.

SAE er en forkortelse for Society of Automotive Engineers og er målemetoden som brukes i USA. VDA har sitt utspring i tysk bilindustri og er en forkortelse Verband der Automobilindustrie. VDA er en ISO-sertifisert standard og brukes blant annet i Europa.

SAE gir høyere tall

Problemet med eksistensen av de to konkurrerende målemetodene, er at de resulterer i ulike resultater. Blant annet gir SAE et betydelig høyere tall for de aller fleste karosseriformer (med unntak av sedanen, hvor tallet blir lavere). Et godt eksempel er nettopp Tucson, som gjennom SAE måles til 644 liter bak baksetene og hele 1.856 liter når bakseteryggene felles ned. Tilsvarende VDA-målinger gir henholdsvis 325 og 805 liter, altså rundt halvparten.

Hyundai ikke alene

REDELIG II: Også Mitsubishi-importøren bruker VDA-tall. Outlanders bagasjerom tar unna 402 liter.
REDELIG II: Også Mitsubishi-importøren bruker VDA-tall. Outlanders bagasjerom tar unna 402 liter. Vis mer


De fleste norske importører benytter seg av heldigvis av VDA-tall. Norge tilhører Europa og vi mener derfor dette er mest redelig.

Hyundai-importøren har imidlertid valgt å bruke SAE, noe som får Tucson-bagasjerommet til å fremstå som voldsomt stort. Begrunnelsen vi fikk da vi konfronterte Hyundai-importøren med dette, er at enkelte konkurrenter, for eksempel Jeep, også bruker SAE. For å være sikker på å ikke fremstå som dårligst i konkurrent-sammenligninger, har Hyundai-importøren derfor bestemt seg for å gjøre det samme.

Vanskelig å sammenligne

Det faktum at noen importører, i motsetning til flertallet, velger å bruke SAE, fører i praksis til at oppgitte bagasjeromsmål blir meningsløse. Dette er synd, fordi bagasjeromsstørrelser er viktig for mange ved valg av bil. Det hadde derfor vært en fordel for alle parter om samtlige bilimportører konsekvent burde brukt VDA-tall.

Du finner en grundig innføring i både VDA og SAE i her. I denne artikkelen tar vi også for oss de ulike målemetodenes undergrupper.