Baby i bil: Bag, Boxette eller barnesete?

Hva er egentlig best for spedbarnet - bag med sikkerhetsnett, boxette eller et baby-barnesete? Vi har snakket med ekspertene.

BARNESETE
BARNESETE Vis mer
BABYBAG MED SIKKERHETSNETT
BABYBAG MED SIKKERHETSNETT Vis mer
BOXETTE
BOXETTE Vis mer


Er du usikker på hvordan du skal sikre spedbarnet på bilturen? Da er du ikke alene. DinSides erfaring er at mange nybakte foreldre er usikre på hvilket barnesikrings-alternativ de skal velge for den nyfødte.

Dilemma

En av årsaken til at mange nybakte foreldre tviler på hvilken løsning de skal velge, er at de havner i et dilemma. Alle småbarnsforeldre ønsker selvsagt maksimal sikkerhet for babyen. Samtidig ønsker de samme foreldrene at barnet skal ha det så komfortabelt som mulig. Dette både av hensyn til babyen og seg selv. En gråtende baby er jo ikke det triveligste reisefølge man kan ha.

Fremstår som ukomfortabelt

Barnestoler fremstår som seriøse og sikre. Problemet er at baby-barnestolene ikke fremstår som komfortable. For det første har spedbarn en tendens til å falle sammen som en bylt nede i setet, noe som ikke fremstår som en behagelig hvilestilling. For det andre vil hodet ofte falle fremover, slik at babyens hake ender opp med å hvile seg mot barnets bryst. Dette ser ikke spesielt bekvemt ut og kan i tillegg fremkalle angst for om barnet i det hele tatt vil klare å puste. Dette er blant årsakene til at mange nybakte foreldre ser seg om etter alternativer, der babyen kan ligge horisontalt.

Sikre nok?

Og slike løsninger finnes. Både babybag med sikkerhetsnett og merkevaren Boxette er utformet slik at barnet kan ligge å sove. Dermed fremstår disse løsningene intuitivt som mer komfortable enn et barnesete. Men er de like sikre et baby-barnesete? Vi spurte ekspertene.

BARNESETE


Barnesete, barnestol, bilsete, bilstol, bilbarnestol, babysete, baby-barnesete - kjært barn har mange navn. Det som uansett er sikkert, uansett hva de velger å kalle denne oppfinnelsen, er at alle våre kilder mener at dette er den beste redskapen for sikring av barn i bil - inkludert spedbarn. Samtlige eksperter understreker imidlertid at barnesetet må være av den bakovervendte typen.

BARNESETET: Ifølge ekspertene vi har snakket med, er barnesetet uten tvil den sikreste løsningen for transport av spedbarn i bil. Det finnes i dag et stort utvalg av barneseter for spedbarn.
BARNESETET: Ifølge ekspertene vi har snakket med, er barnesetet uten tvil den sikreste løsningen for transport av spedbarn i bil. Det finnes i dag et stort utvalg av barneseter for spedbarn. Vis mer


Årsaken til at våre kilder er så positive til bakovervendte barneseter, er at de mener denne konstruksjonen er best egnet til å ta opp kreftene som oppstår ved en kollisjon. Dette gjelder ikke minst ved frontkollisjoner, der både kropp og hode vil presses mot barnesete-ryggen. Dermed blir kreftene fordelt over en relativt stor flate, noe som gir mindre belastning på nakke og indre organer.

Unngå lange bilturer

Barnesetet er altså den sikreste løsningen. Men hva med komfort og helse? Jo, når det gjelder ryggskader ser det ut til at foreldre kan ta det med ro. En undersøkelse gjennomført av Statens väg- og transportforskningsinstitut (VTI) i 2005, konkluderer i hvert fall med at det ikke er vitenskapelig dokumentert at opphold i barnesete er skadelig for spedbarns-rygger. Forfatterne av undersøkelsen mener likevel, i likhet med våre kilder, at spedbarn ikke bør sitte i barneseter lengre enn nødvendig. I likhet med voksne har heller ikke spedbarn godt av å sitte i samme stilling lange perioder i strekk. Om mulig bør man derfor unngå lange bilturer. Uansett turens lengde bør man selvsagt lytte til barnet og ta pauser når barnet gråter.

Mest mulig støtte for ryggen

Baby i bil: Bag, Boxette eller barnesete?


Heller ikke når det gjelder pustebesvær ser det ut til at det er noen stor grunn til å bekymre seg, i hver fall ikke for foreldre med barn født omkring termin. Amerikanske undersøkelser har imidlertid vist at premature barn kan risikere å få problemer med oksygenopptak når de plasseres i barneseter. Uansett er det viktig at barnet sitter på en slik måte at en så stor del av barnets rygg som mulig får støtte fra barnesetet, slik at åndedrettsveiene holdes åpne.

Følg monteringsanvisningene

Alle våre kilder understreker også viktigheten av å følge produsentens monteringsanvisninger hundre prosent. Forsøk på å endre seteryggvinkelen ved for eksempel å putte tepper eller andre gjenstander under fremre del av setet vil kunne gi en katapult-effekt, noe som er potensielt livsfarlig for barnet.

Vårt råd: Barnesete er det beste - også for spedbarn. Barnesetet skal være av den bakovervendte typen. Vær svært nøye med å følge produsentens monteringsanvisninger og forsøk ikke med "smarte triks" for å gi barnet en mer liggende posisjon. Forsøk å feste babyen slik at hele barnets rygg har kontakt med setet. Om mulig, unngå lange turer. La barnet få pauser når det gråter.

BABYBAG MED SIKKERHETSNETT


Denne løsningen består av en spesiell bag som vanligvis er forsterket. Babyen legges løst i bagen og festes ikke med egne belter. De fleste løsningene innebærer imidlertid at babyen omsluttes av polstret materiale, som både skal holde barnet på plass og beskytte det mot skader ved en eventuell kollisjon. Selve bagen festes med et sikkerhetsnett, som både holder bagen på plass i setet og som forhindrer babyen i å falle ut av bagen ved kraftige kollisjoner eller rundvelt. Bagen monteres på tvers av kjøreretningen, med barnets hode inn mot midten av bilen.

Stort flertall fraråder

BABYBAG MED SIKKERHETSNETT: Et stort flertall av våre kilder fraråder bruk av babybag for transport av barn i bil.
BABYBAG MED SIKKERHETSNETT: Et stort flertall av våre kilder fraråder bruk av babybag for transport av barn i bil. Vis mer


Det store flertallet av våre kilder fraråder bruk av babybag med sikkerhetsnett for normale barn. Hovedinnvendingen mot denne løsningen er at barnet ikke er fastspent og at dette kan være spesielt farlig ved sidekollisjon. Andre legger vekt på at plassering på tvers av kjøreretningen kan gi svært stor belastning på barnets nakke ved frontkollisjon. Den mest negative kilden gikk så langt som til å hevde at denne løsningen burde vært forbudt.

Fare for feilmontering

Den mest positive kilden hevder at babybag med sikkerhetsnett kan være en fullgod løsning, ikke minst for premature barn. Dette forutsetter imidlertid at man bruker godkjent utstyr, at polstringen er kraftig nok til å holde babyen godt på plass i bagen og at alle monteringsanvisninger følges. Kilden erkjenner imidlertid at det er et stort potensial for feilmontering av denne løsningen, noe som taler mot den.

Vårt råd: Vi fraråder bruk av babybag med sikkerhetsnett.

BOXETTE


Boxette kan minne om et barnesete, fordi Boxette har et plastskall og at barnet festes med fempunktsbelte. Hovedforskjellen er at barnet har en liggende posisjon og at Boxette festes på tvers av kjøreretningen. Boxette er et typisk utleieprodukt og oppnådde relativt gode resultater i en test som nylig ble gjennomført av europeiske forbruker- og bilist-organisasjoner.

Barnesete er bedre

BOXETTE: Ekspertene vi har snakket med anbefaler ikke bruk av Boxette for spedbarn med normal størrelse.
BOXETTE: Ekspertene vi har snakket med anbefaler ikke bruk av Boxette for spedbarn med normal størrelse. Vis mer


Våre kilder er ikke like negative til Boxette som til babybag med sikkerhetsnett. Kun én av våre kilder går så langt som til å fraråde bruk av Boxette. Men flere kilder uttrykker bekymring for barnets nakke ved frontkollisjon. Og samtlige kilder mener at barnesete er en langt bedre løsning.

Enkelte kilder mener imidlertid at Boxette kan være en løsning de aller første ukene for premature barn. Disse kildene mener at Boxette tross alt er bedre enn babybag-løsningen, fordi barnet i Boxette festes med fempunktsbelte.

Vårt råd: Vi fraråder i utgangspunktet bruk av Boxette. For premature barn fremstår imidlertid Boxette som den beste nødløsningen inntil barnet er stort nok til å benytte et barnesete.

Kilder (i alfabetisk rekkefølge): Folksam, Forbrukerrådet, If, Statens vegvesen, Statens Väg- og transportforskningsinstitut, Tor Einar Calisch (overlege Barneintensiv avdeling Ullevål sykehus), Trygg Trafikk, Volvo Personvagnar.

Relaterte artikler:

  • Sikkerhet: Hvor og hvordan bør barnet sitte?
  • De nye barnesikringsreglene i et nøtteskall
  • Barn i bil: Dette er de sikreste modellene