Audi Q7 med nok en gigantdiesel

Ikke lenge etter at Q7 ble vist som konseptbil med en V12 dieselmotor, lanserer nå Audi nok en kraftig dieselmotor i suksess-SUVen fra Ingolstadt.

Denne gangen er det ikke snakk om en V12’er, men snarere en V8’er på 4,2 liter. Ytelsene er heller ikke like hårreisende som i V12-versjonen med hele 500 hestekrefter. 326 hestekrefter er imidlertid heller ikke til å kimse av, spesielt ikke når de kommer som et resultat av 760 newtonmeter. Maks effekt opptrer ved relativt lave 3750 omdreininger og dreiemomentet er som høyest mellom 1800 og 2500 omdreininger i minuttet. Den kraftige motoren kommer i kombinasjon med en sekstrinns automatisk girkasse med mulighet for manuelle skift via rattmonterte hendler.

6,4 sekunder

Motoren finner vi også i Audi A8 hvor den gir et formidabelt kraftoverskudd. På tross av mervekten i Q7 går 0-100 på friske 6,4 sekunder, raskest i verden blant diesel-SUVer, og bilen akselererer videre helt til toppfarten på 236 km/t. Den vinner også effekt- og momentkrigen mot fetter Touareg, til tross for at den har to sylindre mer i sin V10-diesel. Med slike krefter og fartsressurser er gode bremser svært kjekt å ha, og der bør ikke Q7 4,2 TDI med sine ventilerte skivebremser på henholdsvis 350 og 358 millimeter foran og bak møte på noen problemer.

Forbruket er oppgitt til 1,11 liter mil på blandet kjøring, noe som må sies å være godkjent for en 2,5-tonner med firehjulsdrift og godt over 300 hestekrefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektronisk sikkerhet

Audi Q7 med nok en gigantdiesel

Audi Q7 med nok en gigantdiesel

  1. Store bilder


Luftfjæring er naturligvis standard og kan manuelt stilles inn i tre hardhetsgrader og fire høydenivåer, avhengig av hvor sportslig anlagt føreren og ikke minst underlaget er. Til vanlig regulerer fjæringen seg selv etter den aktuelle kjøresituasjonen. Annet utstyr som bør nevnes er ”lane assist”, som forøvrig lanseres i Q7 4,2 TDI, som sørger for å holde føreren rett i veibanen. Hvis bilen krysser veimerkingen uten at blinklyset er aktivert, varsles føreren med små rykk i rattet. Aktiv avstandsradar skal sørge for at man ikke kjører inn i en forankjørende bil. Enda et sikkerhetssystem er ”side assist system” som overvåker blindsonen og varsler føreren dersom noen befinner seg i den.

Audi Q7 4,2 TDI vil være i salg fra i sommer.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Audi-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder