Audi Parking Pilot ordner opp

Fremtidens bil parkerer seg selv for deg.

I USA er de kjent for sine overdimensjonerte parkeringsplasser. Hver bils lomme er sikkert dobbelt så stor som her hjemme. I Norge har vi tilsvarende flateinnhold som i Japan, og vi teller drøye 5 millioner mennesker, mens de er 125 millioner. Likevel har vi store plassproblemer, og alle parkeringslommer er trange som fy.

Se video lenger ned.

Slipper parkeringsbulker

Hver dag må vi kjempe med frykten for parkeringsbulker når vi parkerer på en offentlig plass, for ikke å snakke om i et parkeringshus. Nå kan problemet få en uventet løsning.
Audi har utviklet et system som skal hjelpe oss; Pilot Parking. Systemet virker ved at de lar allerede kjente systemer prate sammen, og vips, du har en helautomatisk parkeringsassistent med deg i bilen til enhver tid. Og ja, den er helautomatisk.

Vi skrev om de første hjelpemidlene allerede i 2006

Slutt på gymnastikken

Dersom du bor i et borettslag med rekkegarasje, så kan det være en utfordring i det hele tatt å komme deg ut av bilen etter at du har kjørt inn. Mange av disse garasjene er utrolig trange, og er de ikke det fra opprinnelsen av, så er de garantert fylt med alskens rask i ettertid.

Men bare slapp av, tid med åling og gymnastikk er nå forbi. Den nye pilotparkeringen gjør jobben for deg. Sett fra deg bilen foran den åpne garasjeporten, gå ut av bilen og trykk på fjernkontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraer foran, bak, og under hvert speilhus gir bilen 360-graders oversikt. Parkeringssensorene hjelper til.
Kameraer foran, bak, og under hvert speilhus gir bilen 360-graders oversikt. Parkeringssensorene hjelper til. Vis mer


Det er forresten samme prosedyre om igjen når du skal ut av garasjen igjen. Lukk opp garasjeporten, trykk på fjernkontrollen, og bilen starter av seg selv. Deretter rygger den ut, parkerer pent foran garasjeporten, og du kan enkelt komme deg inn i bilen uten åling.
Parkeringssensorene sjekker om noe står, eller kommer i veien. I så tilfelle stopper bilen opp for ikke å volde skade på personer, gjenstander eller seg selv. Har den først stoppet, så må den aktiveres igjen manuelt.


Råkjøring, med heftig parkering - uten sjåfør

Sier fra

Bilen tar nå over. Den opererer girkassen påegenhånd, og bruker alt fra kameraene til parkeringssensorene for å navigere seg frem. Skulle noe stå i veien, så stopper bilen. Havner den skjevt ut, så rygger den tilbake og retter seg opp. Vel inne stopper den motoren på egenhånd og låser dørene. Deretter sender den en bekreftelse til føreren.

Audi ser heller ikke bort fra at dette i fremtiden kan gjøres fra smarttelefonen, fremfor fjernkontrollen. Se også hvordan Apples Siri tar kontroll over bilen.

To år siden vi hørte om systmet

Kommer ut igjen også

Noe av denne teknologien er allerede i bruk med de parkeringsassistentene som allerede finnes. Litt samkjøring av systemene gjør dermed underverker.

Men når kommer noe sånt som dette på markedet? I en stund da kameraene var slått av fikk vi en av representantene til å anslå: Regn med 2-3 år.

Tror du ikke systemet virker? Se selv: