Audi med 4G LTE

Audi satser bredt på bredbånd.

Audi tilbyr løsning for bredere bredbånd i fremtidige biler.  Foto: Audi
Audi tilbyr løsning for bredere bredbånd i fremtidige biler. Foto: Audi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biler skal på nett, derom hersker det ingen tvil. I tiden som kommer vil så godt som alle bilprodusenter tilby en eller annen løsning for å ha bilen tilkoblet internett, for på den måten å kunne tilby utvidede tjenester. Flere bilmerker er der allerede, men nå tar Audi steget et skritt videre.

De blir det første bilmerket som tilbyr den trådløse 4G/LTE-teknologien i en bil, men hva med infrastrukturen?

LES OGSÅ: 4G-krigen er i gang

Norge først ute

Oslo og Stockholm ble i 2009 de første byene i verden som fikk et oppegående 4G-nett, åpent for massene. Men selv ikke den dag i dag kan vi skryte av å ha god dekning. Om du tar en nærmere titt på dekningskartet til både Netcom og Telenor, så ser dekningen tilsynelatende god ut i Oslo/omegn, samt ned langs kysten. Realiteten er en annen. Om du på dekningskartet i tillegg huker av for å se dekningen i bil, så blir situasjonen enda dårligere. Standardene er likevel satt, og dekningen kommer.

Se dekningskart fra Telenor. (Velg 4G og dekning i bil)

Se dekningskart fra Netcom. (Velg datatrafikk, deretter 4G og dekning i bil)

Første serieproduserte

Den første bilen som dukker opp med 4G/LTE-løsningen kommer fra Audi, og kan nå bestilles som tilbehør i nye S3 Sportback.

Det overrasker for øvrig ikke at det er nettopp Audi som tar det første skrittet. De har lenge benyttet seg av navigasjon med Google Maps liggende i bakgrunnen, noe som krever god båndbredde, spesielt dersom du velger satelittvisning. 4G/LTE er konstruert for nettopp overføring av større mengder datainformasjon, og har en båndbredde som håndterer mange ganger hva 3G-nettet er i stand til.

Netcoms dekningskart viser eksempelvis hvor i Norge det er mulig å få en overføringshastighet på 20-80 Mb per sekund, vel og merke dersom du har god dekning.

I nye S3 har du trådløs sone med mange ganger bedre surfehastighet enn dagens 3G-nett kan by på.
I nye S3 har du trådløs sone med mange ganger bedre surfehastighet enn dagens 3G-nett kan by på. Vis mer


Krever abonnement

For å kunne dra nytte av løsningen må det et SIM-kort på plass, og det er ventet at teleselskapene kommer til å skreddersy løsninger spesielt for biler, og at kostnaden blir en fastpris per måned eller år. Noen bilprodusenter kommer til å ha dette inkludert i bilen for en gitt tid, på ett, to eller tre år. Deretter må du selv sørge for abonnementet.

Når du først er tilkoblet nettet, så har det største multimediasystemet (MMI Plus) til Audi også en egen ruter som muliggjør trådløs tilkobling av inntil åtte enheter som kan benyttes samtidig. Du får med andre ord en egen wi-fi-sone i bilen, og alt er selvfølgelig passordbeskyttet slik at ikke andre nærliggende biler kan surfe på ditt abonnement.

Audi kommer også til å vise frem sin nye A8 for første gang i slutten av august. Regn det som sikkert at også den kommer til å være klargjort for 4G/LTE.

Muligens verdens beste bilstereo

Hvorfor?

At biler skal på nett handler ikke bare om at barna kan sitte i baksetet og surfe. Det handler like mye om tilleggstjenester for føreren, som å kunne bruke Spotify, nettradio, karttjenester for navigasjon, opplysningstjenester om steder, åpningstider, telefonnumre, og så videre. Det neste er bilen i seg selv. Får du en uventet stopp kan du få nettbasert bistand, litt på samme måte som at en pc kan fikses med fjernhjelp

Stemmestyring fra Siri

Sterk fokus

Bilbransjen er for tiden heftig opptatt av å standardisere visse funksjoner, men de er langt fra enige om hvilke standarder som skal benyttes. Derfor pågår det en innbitt kamp om å utvikle systemer, og nylig lanserte blant annet Apple et skreddersydd operativsystem for bil.

Ti-tolv bilmerker har allerede kjøpt lisenser og rettigheter for å kunne bruke Apples løsning, men å kjøpe rettigheter er langt fra det samme som at de faktisk kommer til å benytte seg av det.

Apple er klar for bilen din

Intel er også interessert i å være med i kampen, men mer på systemnivå enn rent brukergrensesnitt. BMW har også utviklet et eget "bil-operativsystem".

Kommer på flere

Foruten S3 Sportback kan de øvrige A3-modellene fås med 4G/LTE fra november. Andre modeller fra Audi følger etter i takt med utskiftingen av modellene.

Egen pris på 4G/LTE er ikke utarbeidet, ettersom det er en del av Audi Connect og MMI Plus-systemet. Bestill dette, og du har 4G/LTE inkludert i de nevnte bilmodellene.

HER KAN DU LESE ALLE SAKER OM 4G PÅ DINSIDE.

Audi S3 Sportback er ventet til landet i løpet av høsten, men kan bestilles nå.
Audi S3 Sportback er ventet til landet i løpet av høsten, men kan bestilles nå. Vis mer


.
.