Audi A6 hybrid prøvekjørt

FRANKFURT (DinSide Motor): Audi har lansert hybridversjonen av A6. Vi har kjørt den.

Instrumentpanelet er spesifikt for Audi A6 hybrid. Nåla i grønt er bra. Foto: Knut Moberg
Instrumentpanelet er spesifikt for Audi A6 hybrid. Nåla i grønt er bra. Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen i det tyskerne kaller den øvre mellomklassen, og som i praksis begrenser seg til de tre premiummodellene Mercedes E-klasse, BMW 5-serie og Audi A6 - med Jaguar XF som outsider - er permanent og nådeløs.

LES OGSÅ:

Til nå: Dieselfremskritt

Det gjelder selvsagt å ha et flaggskip å skryte av med det ypperste innen ytelser, teknologi og pris, men det gjelder også i stadig større grad å ha et politisk spiselig produkt. Både Mercedes og BMW har de seneste årene fokusert på stadig mer effektive og økonomiske dieselløsninger og har utvilsomt lykkes med det. Audi er også idag med på den leken, for den saks skyld.

Hybridene i farten

Imidlertid er de tyske premiummerkene store også i markeder hvor diesel ikke er særlig aktuelt som drivstoff for personbiler, og da i første rekke USA og Japan. Hvis man der vil kunne vise til klart lavere forbruks- og utslippstall enn i dag er det vanskelig å unngå å tenke i hybridbaner. Særlig i Nord-Amerika er hybrid blitt status og et tegn på at man er miljøbevisst. Vanskelig å stå utenfor det gode selskap i det lange løp med andre ord...

BMW med hybrid femmer

Frem til nylig har dette vært løsninger som fra et industriproduksjonsperspektiv ikke har vært aktuelle - her hadde Lexus et stort forsprang og har på sett og vis skapt en nisje. Vinningen ville gått opp i spinningen og vel så det. Nå nærmer imidlertid tidspunktet seg for lansering av hybridløsninger også for de tyske premiumprodusentene. BMW annonserte nylig en hybridversjon av 5-serien og vi vet at det ligger i kortene at Mercedes skal hybridifisere E-klassen etter å ha gjort det med S-klasse. De viste for øvrig en E300 Bluetec Hybrid (dieselhybrid, riktignok), i Genève i 2010.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Instrumentpanelet er spesifikt for Audi A6 hybrid. Nåla i grønt er bra. Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Oversikt over Audis hybrid-drivlinje Foto: Audi AG
A6 hybrid ble første gang vist på bilutstillingen i Detroit i januar. Audisjef Rupert Stadler til høyre. Foto: Produsenten
Foto: Audi AG
Foto: Audi AG


Ikke elitistisk

Men så langt er det altså bare Audi som har hatt en bortimot produksjonsklar hybrid i denne klassen, som vi nå altså har fått kjøre. I motsetning til BMW, velger Audi en relativt moderat motorisering, og ønsker nok med det at bilen skal få en relativt stor utbredelse da den prismessig burde bli gunstigere enn både den kommende BMW-en og den nye Lexus GS.

Allerede i mai 2006 prøvekjørte vi Lexus GS 450h og ble imponert. Les om det her.

Men nå er det altså Audi og A6 hybrid som gjelder. Dette er ikke en test av A6 som sådan, for vi har tidligere prøvekjørt den både i sedanversjon (les her!) og som stasjonsvogn (les her!), men målet har altså vært å finne ut hvordan den nye hybridløsningen fungerer i statusbilen A6. Vi har for øvrig testet denne hybridpakken tidligere, i den kompakte premium-SUV-en Q5 (les her!)

4+el=V6?

Som sagt er det en relativt moderat motorisering Audi har valgt, uten at det dermed dreier seg om noen innstegsversjon. Målet til produsenten fra Ingolstadt har vært å oppnå ytelsene til en V6-motor, men forbruket til en rekkefirer. Hva gjør man da? Jo, man velger en rekkefirer, og supplerer kreftene fra de fire med en elmotor. I tillegg til å øke ytelsene, kan denne hjelpe til med driften, ja endog overta den helt i gitte situasjoner, og resultatet turde bli et meget akseptabelt bensinforbruk.

Kjøreopplevelsen var for øvrig helt kurant - faktisk meget behagelig, med lavt støynivå og en litt uvant akselerasjonsfølelse takket være elmotoren og den spesialtilpassede transmisjonen. Hva er det så som befinner seg under "skallet"?

Oversikt over Audis hybrid-drivlinje Foto: Audi AG
Oversikt over Audis hybrid-drivlinje Foto: Audi AG Vis mer


"GTI"-motor

Bensinmotoren er en 2.0 TFSI på 211 hestekrefter kjent fra blant annet Golf GTI, men i A6 hybrid har den, som i nevnte Q5 hybrid, gjennomgått en del modifikasjoner - blant annet er den klassiske dynamoen overflødig. Innstillingene på turboen er endret og veivakselen modifisert. Transmisjonen er et kapitel for seg; her har man tilpasset en åttetrinns Tiptronic-automat hvor den tradisjonelle momentomformeren erstattes av den skiveformede elektriske motoren kombinert med en flerplatekløtsj i oljebad. Denne hybridtransmisjonen fører kreftene fra bensinmotoren, elmotoren eller begge, til forhjulene.

Mye kraft - lavt forbruk

A6 hybrid ble første gang vist på bilutstillingen i Detroit i januar. Audisjef Rupert Stadler til høyre. Foto: Produsenten
A6 hybrid ble første gang vist på bilutstillingen i Detroit i januar. Audisjef Rupert Stadler til høyre. Foto: Produsenten Vis mer

Elmotoren på sin side kan i kortere tidsintervaller produsere 54 hestekrefter og 210 newtonmeter. Det ekstra dreiemomentet hjelper hovedsaklig på fremdriften og akselerasjonsevnen fra start og ved lave turtall. Det samlede hybridsystemet, som består av bensinmotor og elmotor med transmisjonen, har en oppgitt maksimal ytelse på 245 hestekrefter og et dreiemoment på kraftige 480 newtonmeter. 0 til 100 km/t greier bilen på 7,3 sekunder og toppfarten er oppgitt til 238 kilometer i timen. Hvis man kjører økonomisk i henhold til den normerte kjøresyklus, skal forbruket ifølge Audi ligge "under" 0,64 liter per mil hvilket b etyr under 146 gram CO2 per kilometer. Det er anstendig i denne ytelsesklassen - sammenlignbart med de mest effektive dieselmotorene, og mindre skadelig for lokalmiljøet.

Kun på strøm

For øvrig kan Audi A6 hybrid kjøres på kun elektrisk kraft i opptil 100 kilometer i timen og ønsker man å skåne bymiljøet kan man i opptil 60 kilometer i timen tilbakelegge nærmere tre kilometer, fortsatt bare på strøm.

Den spesialtilpassede transmisjonen betjenes fra midtkonsollen med muligheter for å velge prioritet til ren elektrisk drift, Drive-modus, som skal kombinere de to på mest mulig effektiv måte, og S-modus, for "sport", når det er maksimale ytelser man er ute etter. Egne skjermbilder på MMI-displayet gir oversikt over forbruk og energiflyt til enhver tid.

Bilen vi kjørte var en sen prototype og prisen er ikke klar. Terningkast får derfor vente til vi får testkjørt en produksjonsbil i Norge.

Vi har ikke fått bekreftet noen endelig lanseringsdato for A6 hybrid ennå, men bilen skal på markedet i løpet av 2012.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!