Audi A4 fornyes

Audi A4 er Audis bestselger. Nå revitaliseres hele Audi A4-familen.

Audi A4 fornyes og får en mer markant design. Her ser vi A4 Allroad quattro, den røffere utgaven.  Foto: Audi
Audi A4 fornyes og får en mer markant design. Her ser vi A4 Allroad quattro, den røffere utgaven. Foto: Audi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye løsninger, mer effektive motorer og skarpere design skal gjøre de mange Audi A4-versjonene mer attraktive.

Det er ingen overraskelse at det kommer en ansiktsløftning på A4 nå; det er ikke lenge siden vi var på prøvekjøring av de nære slektningene i A5/S5-familien.

Ti millioner

Audi feiret nylig at de har solgt over ti millioner biler av sin mellomklasse. Den het Audi 80 fra 1972 til 1995 (riktignok fantes det før det en "Audi 80"-versjon også av forgjengeren F103 mellom 1966 og 1969), og Audi A4 fra 1994. Mer enn 5 millioner eksemplarer av A4 alene er solgt siden den første A4 modellen ble lansert. Dagens generasjon ble lansert i 2008 og nå oppgraderes hele familien: Audi A4 sedan, Audi A4 stasjonsvogn (Avant), Audi A4 allroad quattro og Audi S4 (både sedan og Avant).

Skarpere

Bilens nye design er skarpere og understreker de horisontale linjene i fronten. Panseret er nå mer buet og den nye singelframe-grillen med skarpe hjørner møter linjene til de nye frontlyktene. Frontspoileren har fått større luftinntak og rektangulære tåkelys. Audi A4 allroad quattro skiller seg ut med egen grill, runde tåkelys og aluminiumsdetaljer. I de nye frontlyktene er LED-kjørelysene formet som en stripe innvendig i lykten.


Samme størrelse

Designendringene påvirker ikke bilens størrelse. Både sedanen og stasjonsvognen har en lengde på 470 centimeter, mens Audi A4 allroad quattro og Audi S4 måler 472 centimeter. Akselsavstanden er 281 centimeter på alle versjonene, mens høyden varierer fra 141 til 150 centimeter avhengig av variant. Bagasjeromsvolumet for A4 sedan er oppgitt til 480 liter, mens stasjonsvognutgavene Audi A4 Avant og Audi A4 allroad quattro rommer 490 liter.

Trådløst nett og Google Earth

Interiøret er også blitt oppgradert. Nye ratt, oppgradert instrumentpanel og nye fargevalg står på menyen. "Infotainment" (informasjons- og underholdnings) -systemet er også kraftig oppgradert, som i A6 og A5-familien kan nå navigasjonssystemet kobles mot Google Earth og det er nå mulig å etablere en en egen trådløs WLAN-sone i bilen.

Ned til 112 gram CO2

Audi har talt åtte generasjoner Audi 80/A4. Dagens A4 heter B8. Den vi ser her er B1 - en Audi 80 fra 1972. Foto: Audi
Audi har talt åtte generasjoner Audi 80/A4. Dagens A4 heter B8. Den vi ser her er B1 - en Audi 80 fra 1972. Foto: Audi Vis mer


Audi opplyser at drivstofforbruket er redusert med 11 prosent i gjennomsnitt til tross for økt effekt og dreiemoment på flere motorer. Den mest drivstofføkonomiske motoren, 2.0 TDI på 136 hk, har et forbruk på 0,42 liter pr. mil i sedanutgaven, hvilket tilsvarer et C02-utslipp på lave 112 g/km. Ytterligere er fem andre firesylindrede dieselmotorer og tre V6 TDI-motorer tilgjengelige. I første kvartal i 2012 lanseres 2.0 TDI på 177 hk i kombinasjon med quattro permanent firehjulsdrift og S tronic automatgir. Hvordan vi opplevden denne motoren i Audi A5, i sin mer økonomiske 163-hestersversjon, kan du lese om her.

Fin bensin

Blant bensinmotorene er det verdt å legge merke til den fornyede 1.8 TFSI som nå yter 170 hestekrefter og leverer et dreiemoment på 320 newtonmeter. Drivstofforbruket er redusert med hele 19 prosent sammenlignet med forgjengeren. Audi A4 sedan med denne motoren har et blandet forbruk oppgitt til på 0,56 liter per mil; det gir et C02-ustlipp på 134 gram per kilometer.

Toppmodellen Audi S4 har den kraftige V6 motoren 3.0 TFSI på 333 hk under panseret.

Vi har prøvekjørt denne spenstige motoren ganske nylig i Audi S5.

Firehjulsdrift

For biler med quattro permanent firehjulsdrift fordeles kreftene med 40 prosent til forhjulene og 60 prosent til bakhjulene. quattro permanent firehjulsdrift er standard på Audi A4 allroad quattro og tilgjengelig fra 2.0 TDI på 143 hk i de andre modellene.

20.000 A4 solgt i Norge

- Audi A4 er vår bestselger og har vært en suksess siden den kom i 1994. I Norge er det solgt nærmere 20.000 nye Audi A4 bare de siste ti årene, sier Audidirektør Vidar Eriksen. Audi A4 har vunnet firmabiltesten seks ganger, men suksessen ligger i at bilen er like attraktiv for privatmarkedet. Audi A4 er en uslåelig kombinasjon av kjøreegenskaper, design og teknikk – derfor treffer den markedet så godt, avslutter Eriksen.

Oppdaterte Audi A4 lanseres i januar 2012. Prisene er ennå ikke klare, men vi regner ikke med de helt store endringene selv om redusert CO2-utslipp for enkelte versjoner burde kunne få en positiv effekt kombinert med omleggingen av avgiftssystemet.

Audi A4 beholder sine dimensjoner. Her stasjonsvognen Avant. Foto: Audi
Audi A4 beholder sine dimensjoner. Her stasjonsvognen Avant. Foto: Audi Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer