Audi A3 vises som sedankonsept, men her hjemme blir tre- og femdørsversjonene viktigere Foto: Knut Moberg
Audi A3 vises som sedankonsept, men her hjemme blir tre- og femdørsversjonene viktigere Foto: Knut MobergVis mer

Audi A3 et skritt nærmere

GENÈVE (DinSide Motor): En helt ny utgave av Audi A3 er på vei og vi har sett konseptversjonen på bilutstillingen i Genève.

Det er på høy tid med en ny utgave av kompaktbilen A3. Dagens utgave ble lansert allerede i 2003 og er en gammel bil etter dagens standard. Sånn sett er det ikke overraskende at noe nå begynner å skje, men fortsatt er det altså bare en konseptversjon som vises.

Og etter hva vi erfarer, drøyer det til neste år før den endelige produksjonsversjonen kommer. Det betyr at dagens A3 faktisk blir hele ni år gammel.

Les vår prøvekjøring av den nye kompaktkongen her.

Liten overraskelse

Da snakker vi for øvrig om en vanlig kombiversjon, med tre dører. Vi antar at også en femdørsutgave kommer kort tid etter dette. Her i Norge er det nok disse som blir vanligst. Sedanversjonen er bekreftet å komme først mot slutten av 2013.

Mange ble nok også kanskje overrasket over at konseptbilen vises som sedan. Det tyder på at Audi nok har andre store markeder i tanke. Her i Norge gjør kompakte sedaner det stort sett veldig dårlig.

Et lite unntak blir kanskje å finne i nye Volkswagen Jetta?

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Audi A3 vises som sedankonsept, men her hjemme blir tre- og femdørsversjonene viktigere Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergKompakt

Konseptbilen er 444 centimeter lang og har en akselavstand på 263 centimeter. Det plasserer den ganske trygt inn i kompaktklassen. Det betyr også at den er noe mindre enn nevnte Jetta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Design

Designen på konseptbilen er ikke mer spektakulær enn at det nok vil være mulig å kjenne igjen mye av denne bilen i produksjonsversjonen. Sedankonseptet må kunne sies å ha visse likhetstrekk med nye A6, spesielt hva gjelder fronten. Innvendig er det ganske tydelig at denne bilen fortsatt er på konseptstadiet, men de grunnleggende formene på dashbordet vil nok kunne bli med videre.

Kraftig motor

I konseptbilen står det en voldsom femsylindret turbomotor med hele 408 hestekrefter og 500 newtonmeter. Firehjulsdrift er naturligvis også på plass, i likhet med en syvtrinns dobbelkløtsjkasse. Dermed skal konseptbilen klare 0-100 kilometer i timen på bare 4,1 sekund.

Normale utgaver

For produksjonsversjonen er det først og fremst mer normale motorer som er interessante. Volkswagen-konsernet har fornyet de fleste firesylindrede motorene sine i løpet av den siste tiden så de fleste av disse kan nok benyttes også i neste A3.

Noen mer utradisjonell løsning i form av hybridteknologi, skal nok heller ikke utelukkes, men Audi har foreløpig ikke hintet noe om dette, og vi tipper derfor at dette i så fall kommer litt senere.

En bil som definitivt kommer som hybrid er nye A6.