Audi: 50.000 mellom hver service

Konkrete krav til hva slags oljetype som skal brukes, samt sensorer som måler hvor forurenset oljen er fører til kraftig økning av service-intervallene.

Nye Audi'er produsert etter 5. juli i år drar nytte av det nye systemet. Hittil har Audi operert med service-intervaller på 15.000 km, men alle bensinmodeller kan nå kjøres 30.000 kilometer uten service -- med mindre systemets sensorer finner ut at oljen er så forurenset at en service er påkrevet. Dette er det samme systemet som BMW har hatt det siste året.

Lengre for diesel-motorer

Sekssylindrede dieselmotorer fra Audi får forlenget serviceintervallene opp til 35.000 km mellom hver inspeksjon, mens de firesylindrede TDI-motorene nå kan gå hele 50.000 km mellom hver service.

Audi TT-modellene får dette systemet fra desember i år.

Bindes til Audi

Et slikt system kan, i følge bilprodusenten, redusere servicekostnadene med inntil 30 prosent. Det forutsettes at kundene bruker den oljen Audi spesifiserer, og at all service foretas på merkeverksteder. Dermed binder Audi kundene sine til egne merkeverksteder og forsøker å begrense kundenes lyst til å foreta service andre steder.

Oljen og systemet

For å kunne dra nytte av systemet, forutsetter Audi at oljekvaliteten tilfredsstiller Audi-normen 5000-300 (for bensinbiler) eller 500-600 (for dieselbiler). I følge den norske importøren Harald A Møller er det bare Shell som foreløpig har olje som tilfredsstiller denne normen, men andre produsenter følger hakk i hæl. Oljen har en viskositetsgrad på 0W-30, og er dermed tynnere enn hva Audi tidligere har spesifisert.

Oljens kvalitet måles av sensorer i motoren, et av de viktigste kriteriene er oljens avkjølingshastighet, jo mer slitt oljen er desto lengre tid bruker den på å kjøles ned. Audi vet også hvor ofte du selv har byttet olje, ved at en bryter på panseråpningen og oljepåfyllingslokket sladrer om hvor ofte det er åpnet.

Når oljen måles til å ha for dårlig kvalitet, lyser en varsel-lampe og gir deg beskjed om å bytte olje så snart som mulig.

Bytt ved behov!

Det er varierende praksis rundt hos forhandlerne, enkelte forhandlere oppfordrer kundene til å skifte olje hver 7.500 kilometer, andre sier minst en gang i året, men fra importøren får vi beskjed om at så lenge fabrikkens rutiner overholdes vil mindre hyppige oljeskift enn hva forhandleren anbefaler ikke ha innvirkning på for eksempel garantireparasjoner.

Les våre Auditester!

  • Audi A3 1.8

  • Audi A4 1.6 Avant

  • Audi A4 1.8 Avant

  • Audi A4.2.4 Tiptronic Avant

  • Audi A6 1.8 T

  • Audi A6 2,8 Avant Quattro

  • Audi TT