Atlanterhavsveien kåret til Europas beste biltur

Matematisk utregning levner ingen tvil.

EUROPAS FLOTTESTE VEI: Atlanterhavsveien er Europas flottes bilferiedestinasjon, ifølge en formel utviklet av TomTom og psykolog Dr. David Holmes. Foto: SAMFOTO
EUROPAS FLOTTESTE VEI: Atlanterhavsveien er Europas flottes bilferiedestinasjon, ifølge en formel utviklet av TomTom og psykolog Dr. David Holmes. Foto: SAMFOTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å velge feriemål er én ting, men å bestemme seg for ruten dit, kan være en helt annen diskusjon.

Og det er den diskusjonen mange nå havner i når ferieturen skal bestemmes. Nesten halve landet skal på en eller annen form for bilferie i sommer, enten det er i Norge eller i Europa.

Det har psykolog Dr. David Holmes og TomTom gjort noe med.

Ved hjelp av TomToms studie av 14.000 sjåfører fra hele Europa, har de sett på elementer som svinger, bakker, trafikk, type natur og vær for å finne ut av hvilke ruter som kan skape de beste kjøreopplevelsene.

LES OGSÅ: De fineste veistrekningene i Norge

Laget egen formel

Dr. David Holmes har ekspertise i menneskelig adferd, og ved hjelp av studien kom han opp med følgende formel, for å kunne kartlegge de beste turene.

The Ultimate Summer Drive (USD) =
((P+T) x (R+SC)) x100/21.3333
SS+AT+W

T = Veitype
SS = Skjevheter og hellinger
AT = Mengde trafikk
P = Antall stopp
R = Hvor langt unna ligger veien
SC = Omgivelsene
W = Vær

Da Europas veier ble kartlagt, kom Atlanterhavsveien i Norge ut på toppen, takket være formelen.

Med en blanding av spektakulær utsikt, kvalitetsveier og perfekte lysforhold gjennom hele sommeren er det alltid noe å oppleve denne strekningen.

- Det er så mange utrolige reiser med imponerende utsikt over hele verden, forteller Petter Tønsberg, salgssjef i TomTom Norge i en pressemelding.

- Vi vet at bilkjøring er en lidenskap for mange mennesker – og vi er sikre på at de 25 beste sommerrutene som vi har identifisert vil bli oppdaget på nytt av mange bilentusiaster over hele kontinentet, fortsetter Tønsberg.

I selskap med Atlanterhavsveien er også Estoril Ocean Drive i Portugal, Lake Como i Italia, Peloponnes i Hellas og The North Coast 500 i Skottland.

NATUROPPLEVELSER: Langs Atlanterhavsveien er det store muligheter for både fiske og utflukter.  Foto: SAMFOTO
NATUROPPLEVELSER: Langs Atlanterhavsveien er det store muligheter for både fiske og utflukter. Foto: SAMFOTO Vis mer


Populær veistrekning

Også i tidligere kåringer er Atlanterhavsveien en gjenganger. Allerede i 2006 ble veistrekningen kåret til verdens fineste av the Guardian, skriver Dagbladet.

Også The Weather Channel har tidligere pekt på Atlanterhavsveien som en av verdens 15 mest utrolige veistrekninger, som Dinside har omtalt tidligere.

I tillegg er veistrekningen populær i bruk under diverse innspillinger. I år skal både deler av filminnspillingene til Snømannen, samt en av de nye Top Gear-episodene, være filmet nettopp her, ifølge rbnett.no.

Natur og utsikt viktigst

Videre i TomToms undersøkelse kommer det frem at 70 prosent av sjåførene har identifisert vakker natur og utsikt som nøkkelen til en fin bilferie, men dette landskapet må gjøre seg godt på bilder i sosiale medier.

Hele 16 prosent av sjåførene fortalte at det å kunne dele vakre bilder fra kjøreturen er en viktig faktor for at bilferien skal bli bra.

Videre forteller undersøkelsen at selve veien er nøkkelen, og at to kjørefelt med milde svinger, positive hellinger og god sikt forover er blant de viktige faktorene.

Liten trafikk og mulighet for å oppdage nye småsteder settes pris på, samtidig er det for mange viktig med mulighet for å raste, en mulighet som bør oppstå cirka hver 50 kilometer.

LES OGSÅ:
Her blir flest tatt i fotobokskontroll
Smarte tips til bilferien
Sjekk kilometerstanden før du reiser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer