Aston Martin Vanquish

Aston Martin var for første gang kjøretøyet til James Bond i 1964. Etter det har mye rart blitt rattet av den hemmelige britiske agenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Aston Martin Vanquish
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter at BMW har trukket det lengste strået tre filmer på rad, skal igjen James Bond kjøre Aston Martin. Bilen som skal profileres gjennom neste film er det siste skuddet på stammen, Vanquish.

Hører sammen

Vanquish blir James Bond sin fjerde Aston Martin. DB5 deltok i to filmer etter hverandre, først ”Goldfinger” og siden ”Thunderball”. Etter det ble det en pause frem til filmen ”Her Majestys Secret Service”, hvor 007 kjørte rundt i en DBS. Ikke før i ”The living Daylights” dukker Aston Martin opp igjen. Denne gangen er det en V8 Vantage som blir brukt. I filmene ”Goldeneye” og ”Tomorrow never dies” er det egentlig BMW som skal ha hovedoppmerksomheten med henholdsvis Z3 og 750 iL. Allikevel klarer Aston Martin å snike inn en DB5 i begge filmene.

Sofistikert som 007

Om det er James Bond eller Vanquish som er mest sofistikert kan det muligens strides om, men det er ikke mye som minner om tradisjonell produksjon når Aston Martin-biler skrues sammen. Aston Martin har tatt i bruk kompetanse både fra flyindustri og fra Storbritannias omfattende deltagelse i racing. I Vanquish er det i stor grad brukt aluminium og karbonfiber for oppnå størst mulig stivhet, men purister trenger ikke være redde for at roboter gjør for mye av jobben, Aston Martin bilene er nemlig fortsatt laget for hånd.

V12

image: Aston Martin Vanquish

James Bond har kjørt V12 før, men ikke en så kraftig variant som dette. Vanquish har 460 hestekrefter og sekstrinns manuell girkasse med elektrohydraulisk kløtsj. James kan dermed bruke venstrefoten til å skyte ut raketter, sidepassasjeren eller finne på noe annet spennende. Girskiftene foregår med spaker bak rattet.

Videre om motoren kan det sies at V’en har en vinkel på 60 grader og at det eksakte slagvolumet er på 5.935 kubikkcentimeter. Den har to kamaksler per sylinderrekke og 48 ventiler. Maksimal effekt oppnås ved høye 6.800 omdreininger og 542 newtonmeter har du ved 5.500 omdreininger. 0-100 skal være tilbakelagt på fem sekunder.

Gå ikke glipp av bildene av Aston Martin Vanquish som du finner på denne lenken.

Hvis du vil se en oversikt over alle James Bond bilene skal du klikke på denne lenken.

Flere billedspesialer

Ford GT 40
Lamborghini Murciélago
VW Nardo
Porsche Carrera GT
Dodge Viper

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!