Aston Martin og James Bond

Aston Martin bygger 25 kopier av legendariske DB5

Den britiske luksusbil-produsenten tar fram den gamle klassikeren fra arkivet. Det eneste problemet er prisen.

BOND IS BACK: De 25 kopiene av Bond-bilen DB5 som Aston Martin nå skal bygge, vil inneholde nok fungerende spion-dingser til å gjør Q stolt. Foto: Aston Martin
BOND IS BACK: De 25 kopiene av Bond-bilen DB5 som Aston Martin nå skal bygge, vil inneholde nok fungerende spion-dingser til å gjør Q stolt. Foto: Aston MartinVis mer

«My name is Bond. James Bond». «Shaken, not stirred» ...

Om du har lyst til å kjenne deg som en britisk spion, har du nå muligheten. Aston Martin har nemlig bestemt seg for å produsere 25 kopier av den berømte James Bond-bilen DB5.

Det er noe annet enn for eksempel DB11, som kom for noen år siden.

Filmlegende

Aston Martin DB5 dukket første gang opp i Goldfinger i 1964, med Sean Connery bak rattet. Siden har den vært med i flere filmer, som Thunderball i 1965, GoldenEye fra 1995, Skyfall fra 2012 og Specter i 2015.

Den britiske agenten har kjørt mange andre flotte biler i karrieren også, men ingen av dem har fått tilnærmet den samme legendestatusen som Aston Martin DB5.

De 25 nye bilene skal bygges etter samme spesifikasjoner som bilen i den første filmen. Det inkluderer også en del av det samme spion-utstyret, med blant annet roterende skiltplater.

LEGENDE: Goldfinger var den første filmen med Aston Martin DB5. Bak rattet satt Sean Connery, som ikke hadde noen problemer med å kjøre fra en Ferrari på svingete veier. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
LEGENDE: Goldfinger var den første filmen med Aston Martin DB5. Bak rattet satt Sean Connery, som ikke hadde noen problemer med å kjøre fra en Ferrari på svingete veier. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Men får den katapultsete?

Dette skal utvikles i samarbeid med Chris Corbould, som har vunnet Oscar for sine spesial-effekter. Vi kan imidlertid ikke anta at et fungerende katapult-sete eller maskinpistoler med skarp ammunisjon i støtfangerne blir blant utstyret.

Det vil bli gjort noen modifikasjoner på bilen, for å tilfredsstille dagens krav for blant annet sikkerhet.

Ifølge Aston Martin blir prisen på bilen 2,75 millioner pund – tilsvarende 30 millioner norske kroner, før avgifter. Den kommer sikkert ikke til å skremme Bond-entusiaster fra å kjøpe. I 2010 ble bilen som ble brukt i Goldfinger og Thunderball solgt på auksjon for 39 millioner kroner.