<strong><b>NÅ KOMMER REGNINGEN:</strong></b> Fra og med i år er det ikke Tollvesenet du skal vente på regning fra, som tidligere år, men Skatteetaten. I år er den på 3.135 kroner. Foto: Stine Okkelmo
NÅ KOMMER REGNINGEN: Fra og med i år er det ikke Tollvesenet du skal vente på regning fra, som tidligere år, men Skatteetaten. I år er den på 3.135 kroner. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Årsavgiften 2016 kommer fra Skatteetaten

Nå kommer ikke årsavgiften lenger fra Tollvesenet, men fra Skatteetaten. Fristen for å betale er 21. mars.

Publisert
Sist oppdatert

Den er like garantert som at mars kommer etter februar, nå kommer årsavgiften for 2016 i din retning.

Det er ikke store forskjellene årene i mellom, men i år kommer regningen fra Skatteetaten og ikke fra Tollvesenet.

Og fristen for å betale 21.mars.

LES OGSÅ: Se hva som er dyrere i 2016 enn i fjor

Ingen store forskjeller

Som nevnt er det ikke lenger Tollvesenet som krever inn årsavgiften, men Skatteetaten. Det medfører imidlertid ingen andre endringer enn hvem du betaler til.

- Det er ingen store forskjeller, forteller kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, Ole Ekhaugen.

- Postleggingsperioden er planlagt fra 15. februar og fram til 22. februar, sier han.

Ekhaugen forteller videre at betalingsmåten er den samme som før.

LES OGSÅ: Slik skal vegvesenet stoppe de kriminelle

Prisen har derimot økt, som vanlig

I år er årsavgiften lagt til 3.135 kroner for biler under 7500 kilo. Kjører du bil som er under 7500 kilo på diesel uten å ha fabrikkmontert partikkelfilter, må du ut med 3.655 kroner.

Kjører du motorsykkel, er regningen på 1.920 kroner og for elbil, veteranbil, moped, traktor, taxi (med hovedløyve) med flere, koster 445 kroner.

<strong><b>SLIK SER REGNINGEN UT:</strong></b> Sjekk nettbanken etter nye efakturarer, så har du sannsynligvis en slik en ventende. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLIK SER REGNINGEN UT: Sjekk nettbanken etter nye efakturarer, så har du sannsynligvis en slik en ventende. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det er også viktig å huske på at du ikke kan slå sammen flere årsavgifter i en regning. De må registreres og betales hver for seg.

Koster å drøye

Du er selv ansvarlig for betale årsavgiften, og det hjelper ikke å unnskylde seg med at en ikke fikk brevet i posten.

Skulle du av en eller annen grunn ikke motta giro i posten, kan du selv gå inn på Skatteetatens nettsider å lage din egen kid. Det gjør du ved å taste inn bilens registreringsnummer.

Like etter får du opp både KID-nummer for årsavgiften og kontonummeret du skal betale til. Alternativt kan du få dette tilsendt på e-post om du ønsker det.

Tilleggsavgiften ved for sen betaling er for bil og motorsykkel 250 kroner, og de resterende på 50 kroner.

LES OGSÅ: Enklere å avsløre juks med kilometerstanden

I 2015 var det omlag 43.000 som ikke betalte årsavgiften

Har du registrert deg for efaktura kan du allerede ha fått den.

Hvem har ansvaret for årsavgiften?

Har du kjøpt bilen i år, er det tidligere eier som er ansvarlig for å betale årsavgiften om ikke annet er presisert i kontrakten, og helst i tide.

Du kan selv sjekke om tidligere eier har gjort sin plikt og betalt årsavgiften her.

- Planlegger du å vrake bilen din, bør du også gjøre det før betalingsfristen går ut. Da slipper du betale årsavgiften, forteller kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Dinside.

- Vraker du bilen mellom betalingsfristen og 1. juli, må du likevel betale hele årsavgiften, men du vil få tilbakebetalt halve, avslutter Engebretsen.

LES OGSÅ: Høyere årsavgift om du leaser bil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer